Foto: Freepik

WhatsApp, jedna z nejpopulárnějších chatovacích aplikací na světě, přidal nenápadnou, ale velmi užitečnou funkci, kterou mnoho uživatelů považuje za jednu z nejlepších inovací posledních let. Tato aplikace, kterou denně využívají stamiliony lidí po celém světě, získala svou popularitu díky neustálému vývoji a přidávání nových funkcí. Nejnovější z nich, textový přepis hlasových zpráv, byla původně dostupná pouze na iPhonech, ale nyní se tato funkcionalita konečně dostává i na Android prostřednictvím beta verze s číslem 2.24.15.5.

Textový přepis hlasových zpráv představuje významné zlepšení, zejména pro uživatele, kteří si z různých důvodů nemohou poslechnout obdrženou hlasovou zprávu. Ať už se nacházíte v hlučném prostředí, nebo na veřejnosti, kde je nevhodné přehrávat hlasové zprávy, tato funkce vám umožní zprávu rychle a jednoduše přečíst. Díky této inovaci se komunikace stává mnohem flexibilnější a přístupnější, což ocení každý, kdo se pravidelně pohybuje v rušných nebo citlivých prostředích.

Foto: Freepik

Přestože je funkce v současné době omezena na několik jazyků, mezi které patří angličtina, španělština, portugalština, ruština a hindština, očekává se, že s postupem času budou přidávány další jazyky. Čeština bohužel zatím mezi podporovanými jazyky chybí, ale díky neustálému vývoji aplikace WhatsApp se to může v budoucnu změnit. Tato omezení jsou pochopitelná, vzhledem k tomu, že Meta, společnost stojící za WhatsAppem, tuto funkci spustila teprve nedávno.

Jedním z klíčových aspektů nové funkce je její zaměření na bezpečnost uživatelů. Přepis hlasových zpráv totiž probíhá přímo na zařízení uživatele, což znamená, že data nejsou odesílána na vzdálené servery Mety, kde by mohla být vystavena riziku krádeže. Pro aktivaci této funkce je však třeba stáhnout dodatečný balíček s daty potřebnými pro zpracování hlasových zpráv. Z tohoto pohledu se jedná o velmi pozitivní krok směrem k ochraně soukromí uživatelů, což je v dnešní době stále důležitější téma. Tato funkce tak představuje nejen technologickou inovaci, ale i krok k vyšší bezpečnosti v digitální komunikaci.

Zdroj: WhatsApp.com