Foto: Freepik

Ztráta osobního kontaktu je patrná zejména mezi rodiči a dětmi. Zatímco dříve bylo běžné, že matky věnovaly čas hraní si se svými dětmi, dnes je často vidět, že místo toho dítěti podávají mobilní telefon. A není to jenom problém matek – otcové, kteří po celém dni stráveném v práci přicházejí domů, si často zvolí relaxaci v podobě koukání na displej svého telefonu. Místo toho, aby trávili čas se svou rodinou, šli na procházku nebo hráli nějakou společnou hru, volí digitální únik.

Jak mobilní telefony nahrazují rodinný život

Jedním z největších problémů dnešní doby je, že mobilní telefony postupně nahradily přirozené mezilidské interakce. Rodiče, kteří dříve trávili čas se svými dětmi, se nyní častěji uchylují k mobilním zařízením, která jim umožňují uniknout do světa sociálních sítí, her nebo zpravodajství. Tato závislost na mobilních telefonech není omezena pouze na jednotlivce, ale má dalekosáhlé důsledky pro rodinné vztahy jako celek.

Místo toho, aby se rodiče aktivně zapojovali do života svých dětí, často nechávají tyto chvíle plynout kolem sebe, zatímco se ztrácejí ve svých mobilních zařízeních. Dítě, které by dříve trávilo čas hrou se svými rodiči, je nyní často ponecháno svému osudu, zatímco jeho rodiče sledují obrazovky svých telefonů. Tímto způsobem se vytrácí nejen osobní kontakt, ale i hodnotné společné chvíle, které by měly být základem rodinného života.

Digitální detox: Návrat ke skutečnému životu

Sám jsem si uvědomil, že tento stav není udržitelný. Proto jsem se rozhodl pro radikální změnu a pořídil jsem si tlačítkový mobil MyPhone Hammer Boost, na který jsem také napsal recenzi. Tento jednoduchý telefon mi slouží pouze k základním účelům – mám na něm jediné číslo, které používám jen v případě nouze. Kdyby se mi něco stalo, můžu si zavolat pomoc, ale to je vše. Není tam internet, e-mail, Facebook ani zpravodajství. Na začátku to bylo náročné, ale postupně jsem si na tento minimalistický styl zvykl a nyní si ho vyloženě užívám.

Výhodou tohoto přístupu je, že jsem se naučil být více přítomen v okamžiku. Když jsem na výletě, mobilní telefon zůstává doma. Místo toho, abych kontroloval zprávy nebo sociální sítě, se soustředím na to, co se děje kolem mě. Tento přístup mi umožnil obnovit osobní kontakt s rodinou a přáteli, který jsem dříve zanedbával.

Dopady digitální závislosti na děti

Je třeba si uvědomit, že náš přístup k digitálním technologiím má obrovský dopad i na naše děti. Pokud děti vidí své rodiče neustále se věnovat mobilním telefonům, považují to za normální chování a samy se k tomu přizpůsobují. Namísto toho, aby trávily čas venku, hrály si nebo se učily nové dovednosti, jsou vtaženy do světa digitálních zařízení.

Tento trend má za následek, že děti jsou čím dál tím více izolované od reálného světa a mají menší schopnost navazovat skutečné mezilidské vztahy. Ztrácí se schopnost empatie, komunikace a řešení problémů, které se dříve rozvíjely při běžných rodinných aktivitách. Navíc může docházet k rozvoji digitální závislosti už v raném věku, což může mít negativní dopad na jejich vývoj a duševní zdraví.

Jak změnit svůj přístup k digitálním technologiím?

Pokud cítíte, že digitální závislost začíná ovlivňovat váš rodinný život, je na čase zvážit změnu. Neznamená to, že musíte zcela opustit moderní technologie, ale je důležité najít rovnováhu. Zkuste věnovat více času aktivitám, které nevyžadují použití digitálních zařízení. Můžete se vydat na rodinnou procházku, společně vařit nebo si zahrát stolní hru. Důležité je, aby se rodina opět spojila a začala si vytvářet nové, skutečné zážitky.

Dalším krokem může být omezení času stráveného na mobilních telefonech. Stanovte si pravidla, jako například žádné mobily u jídelního stolu nebo během rodinných aktivit. Tímto způsobem můžete znovu obnovit osobní kontakt a posílit rodinné vztahy.

Závěr

Digitální technologie jsou neodmyslitelnou součástí našeho života, ale je důležité, aby nepřevzaly kontrolu nad naším časem a vztahy. Měli bychom si uvědomit, že skutečný život se odehrává mimo displeje našich mobilních telefonů, a snažit se obnovit hodnotu osobního kontaktu, který je základem každé rodiny. Pokud budeme věnovat více času svým blízkým a méně času digitálním zařízením, můžeme znovu objevit radost z přítomnosti a skutečných mezilidských vztahů.

Zdroj: autorský text IT pro Tebe