Foto: Imgbb

Škoda Auto to s umělou inteligencí myslí vážně. Potvrzuje to fakt, že se stala členem České asociace umělé inteligence (ČAUI), a to dokonce jako vůbec první automobilka v České republice. Nejde přitom jen o jakési symbolické gesto, ale spíše ilustraci toho, že má v úmyslu investovat do špičkových technologií.

Při vývoji nových modelů Škoda špičkové technologie využívá řadu let

Škoda Auto je v oblasti výzkumu a vývoje progresivní dlouhodobě. Již v roce 2018 rozšířila své datové centrum, které se stalo největším svého druhu v České republice. S výpočetní kapacitou 15 petaFLOPS se stalo základním kamenem pro implementaci pokročilých technologií, jako je například právě umělá inteligence, do každodenní praxe. Vývoj a testování nových modelů vozů probíhá za podpory virtuální reality, AI a cloudových řešení. Díky tomu si chce automobilka udržet si náskok před konkurencí.

Škoda auto však neopomíjí ani další páteřní oblasti. Především pak rozvoj interního know-how, a to zejména prostřednictvím svého centra v Praze-Vysočanech. Pobočka se specializuje na spolupráci s poskytovateli softwaru v oblastech logistiky, výroby a prodeje – a představuje jakési epicentrum inovací, kde se prohlubují odborné znalosti v IT. Jedno podlaží této pobočky bylo vyhrazeno neziskovému vzdělávacímu institutu 42 Prague, který od března 2024 spolupracuje s ČAUI. Vazba mezi akademickou sférou a průmyslem je tedy více než patrná.

Spolupráce automobilky s asociací může pomoct k dalšímu rozvoji AI

Ředitel ČAUI Lukáš Benzl je z členství Škoda Auto nadšený. Podle něj je spolupráce s tak významným hráčem na poli automobilového průmyslu velkou příležitostí pro objevování nových možností, jak AI technologie přinést nejen do tohoto odvětví, ale i širší veřejnosti. Benzl vnímá Škodu jako značku s dlouhodobou tradicí inovací a atraktivního zaměstnavatele, který má co nabídnout nejen na českém, ale i globálním trhu.

A jak konkrétně Škoda Auto integruje umělou inteligenci do svých automobilů? V případě vybraných modelů jde o implementaci funkce ChatGPT do hlasové asistentky Laury. Daná technologie uživatelům zjednodušuje ovládání vozu, ale také jim poskytuje odpovědi na širokou škálu otázek. Funkce bohužel není dostupná pro starší skladové vozy, ale v modelech jako Enyaq, Superb nové generace a Kodiaq nechybí. A dostala se také do modernizované Octavie.

Zdroj/foto: asociace.ai