Foto: Unisplash

Malé a střední podniky v Česku se s kyberkriminalitou setkávají častěji než podniky ve zbytku Evropy. Ukazují to poslední data Eurobarometru – podle nich se v roce 2021 s nějakou formou kybernetického zločinu setkalo 38 % malých a středních firem, zatímco průměr EU je 28 %.

Dopady těchto útoků na podnikání přitom nejsou zanedbatelné. Velké náklady firmám vznikly kvůli nutnosti vyhradit si čas na řešení těchto případů (v 51 %), kvůli nutnosti opravit či obnovit provoz (v 31 % případů) nebo i kvůli tomu, že útok zabránil zaměstnancům provádět jejich každodenní práci, což uvedlo 23 % postižených podniků.

Že je pro malé a střední podniky problém zajistit efektivně kybernetickou bezpečnost potvrzuje Roman Jiráček ze společnosti Comguard, která se zabývá oblastí IT bezpečnosti. „Na rozdíl od velkých firem nemají podniky z SME sektoru často dostatečné finance a kapacitu řešit zabezpečení komplexně. Pokud vůbec mají nějaké IT oddělení, bývají jeho zaměstnanci zavaleni každodenní správcovskou agendou a na proaktivní řešení možných hrozeb nebo sledování trendů v oblasti kybernetické bezpečnosti jim nezbývá prostor,“ vysvětluje.

Virtuální bezpečnostní analytik pro všechny

I proto firma Comguard vytvořila nástroj ThreatGuard – virtuálního bezpečnostní analytika. Ten již sedm let přináší rychlý přehled o nejnovějších hrozbách v podobě přehledné aktuální databáze hrozeb. A nezůstává jen u toho – nástroj nabízí rovněž konkrétní návrhy nápravných opatření, které pomůžou hrozbám předejít. „Oblíbený je náš nástroj například u správcovských IT firem, které tak mohou svým zákazníkům nabídnout i něco navíc než jen běžnou správu sítí a zařízení. Stejně tak nástroj od nás odebírají malé a střední podniky, které potřebují mít jistotu, že jejich chod neohrozí kybernetický útok nebo jiná hrozba,“ popisuje Roman Jiráček.

Podobné nástroje, jako je ThreatGuard, využívají například banky nebo instituce ve státní správě. Jsou však mnohonásobně nákladnější. „ThreatGuard jsme vytvořili tak, aby byl dostupný i SME podnikům, které si nemohou dovolit pořídit nástroje za statisíce korun ročně nebo mít IT oddělení plné odborníků na kyberbezpečnost. My tyto odborníky máme. Pečlivě sledují kyberprostor, vyhodnocují neustále s pomocí umělé inteligence aktuální hrozby a tyto poznatky spolu s návody, jak jim předejít, pravidelně vkládají do nástroje ThreatGuard,“ dodává Roman Jiráček.