Foto: Freepik

1. Proč je důležité mít antivir na mobilním telefonu?

Mobilní zařízení jsou vystavena stejným hrozbám jako počítače, a to včetně virů, malwaru, spyware, ransomware a dalších škodlivých programů. Tyto hrozby mohou způsobit nejen ztrátu dat, ale i finanční škody. Bezpečnostní mezery v operačních systémech, zejména u Androidu, mohou být zneužity k útokům, a proto je ochrana telefonu klíčová.

2. Co by měl dobrý antivir do mobilu zdarma nabízet?

  • Základní ochrana: Bezplatné verze antivirů by měly poskytovat alespoň základní ochranu proti malwaru a jiným hrozbám. To zahrnuje pravidelné skenování systému, kontrolu nově instalovaných aplikací a detekci podezřelých aktivit.
  • Ochrana soukromí: Kvalitní antivir by měl zahrnovat funkce pro ochranu soukromí, jako je blokování nevyžádaných hovorů, zabezpečení citlivých dat a ochrana před phishingem.
  • Zabezpečení webových stránek: Antivir by měl kontrolovat webové stránky, které navštěvujete, a upozornit vás na rizikové stránky, které mohou obsahovat škodlivý obsah nebo pokusy o krádež osobních údajů.
  • Funkce Anti-Theft: Důležitou funkcí je možnost vzdáleného zablokování nebo vymazání telefonu v případě jeho ztráty či krádeže. Některé antiviry dokonce nabízejí možnost lokalizace telefonu nebo pořízení fotografie osoby, která se pokouší získat přístup k vašemu zařízení.
  • Ochrana Wi-Fi sítí: Některé antiviry dokáží analyzovat zabezpečení Wi-Fi sítí, ke kterým se připojujete, a varovat vás před potenciálně nebezpečnými sítěmi.

3. Přehled nejlepších bezplatných antivirů pro mobilní telefony

  • ESET Mobile Security: ESET je známá značka v oblasti antivirů a jejich mobilní verze nabízí spolehlivou ochranu zdarma. Aplikace obsahuje základní ochranu proti malwaru, skenování aplikací při jejich stahování, a dokonce i funkci Anti-Theft. Pokud váš telefon ztratíte, můžete jej vzdáleně zablokovat nebo lokalizovat. Bezplatná verze je vhodná pro běžné uživatele, kteří hledají základní zabezpečení.
  • AVG Antivirus Free: AVG je další populární volbou mezi bezplatnými antiviry pro mobilní zařízení. Nabízí kontrolu aplikací a souborů na přítomnost škodlivého softwaru, ochranu webových stránek a lokalizaci telefonu. AVG také umožňuje zámek aplikací, což zvyšuje úroveň soukromí. Bezplatná verze obsahuje i základní funkce pro ochranu před phishingem.
  • Avast Mobile Security: Avast je dobře známý nejen v oblasti PC, ale i na mobilních zařízeních. Nabízí širokou škálu funkcí, včetně ochrany proti phishingu, blokování nevyžádaných hovorů a zabezpečení Wi-Fi sítí. Uživatelé také mohou využít trezor pro uchování soukromých fotografií. Avast je skvělou volbou pro ty, kteří hledají bezplatný antivirus s rozšířenými funkcemi.
  • Norton Mobile Security: Norton nabízí vynikající ochranu pro mobilní zařízení s důrazem na bezpečnost při používání internetu. Bezplatná verze zahrnuje základní ochranu proti virům a malwaru, ochranu webových stránek a možnost blokování nevyžádaných hovorů. Norton je ideální pro uživatele, kteří potřebují spolehlivou ochranu proti online hrozbám.
  • Kaspersky Mobile Antivirus: Kaspersky patří mezi nejdůvěryhodnější značky v oblasti kybernetické bezpečnosti. Jeho mobilní antivirus nabízí bezplatnou ochranu před různými druhy malwaru a hrozeb. Aplikace zahrnuje základní skenování, ochranu proti phishingu a možnost zabezpečení aplikací heslem. Kaspersky je vhodný pro uživatele, kteří chtějí silnou a osvědčenou ochranu.

Foto: Freepik

4. Další bezplatné antiviry stojící za zvážení

Kromě výše uvedených antivirů stojí za zmínku i další aplikace, které mohou poskytnout spolehlivou ochranu:

  • Avira Mobile Security: Nabízí základní ochranu, funkce pro zlepšení výkonu telefonu a ochranu soukromí.
  • Bitdefender Antivirus Free: Jednoduchá, ale účinná aplikace, která poskytuje základní ochranu proti malwaru.
  • McAfee Mobile Security: Tato aplikace zahrnuje ochranu proti virům, zámek aplikací a lokalizaci telefonu.
  • Malwarebytes Mobile Security: Malwarebytes je známý svou schopností detekovat a odstraňovat malware, a to i na mobilních zařízeních.

5. Jak zvolit ten správný antivir?

Při výběru antiviru je důležité zvážit následující faktory:

  • Kompatibilita: Ujistěte se, že antivir je kompatibilní s vaším operačním systémem a verzí softwaru.
  • Výkon: Některé antiviry mohou zpomalit výkon vašeho telefonu. Zvolte takový, který nabízí vyváženou ochranu bez nadměrného zatížení zařízení.
  • Funkce: Vyberte antivir, který nabízí funkce, které jsou pro vás důležité, například ochranu Wi-Fi, Anti-Theft nebo zámek aplikací.
  • Uživatelské rozhraní: Zvolte aplikaci s přehledným a snadno použitelným rozhraním, které vám usnadní její používání.

6. Závěr

Ochrana mobilního telefonu je nezbytností v dnešním digitálním světě. Vybrat správný antivir může být klíčové pro ochranu vašich citlivých údajů a osobních informací. V tomto návodu jsme probrali několik bezplatných antivirů, které nabízejí různé úrovně ochrany. Ať už si vyberete jakýkoliv, pamatujte, že základní ochrana je vždy lepší než žádná, a že pravidelná údržba a skenování vašeho zařízení mohou zabránit mnoha potenciálním hrozbám.