Foto: Freepik

Mycelium, což je podzemní síť hub schopná růstu a produkce plodnic, není jen obyčejným houbovým organismem. Je schopno vnímat světlo, chemické reakce a dokonce komunikovat prostřednictvím elektrických signálů. Tato jedinečná vlastnost mycelia jej činí ideálním kandidátem pro integraci do hybridních robotických systémů. Vědci z Cornell University tuto vlastnost využili k vytvoření dvou prototypů robotů: jednoho měkkého, připomínajícího pavouka, a druhého, který má podobu čtyřkolové buginy.

Jak fungují houboví roboti?

Mycelium bylo v těchto robotech využito jako senzorická jednotka, schopná reagovat na světlo. Výzkumný tým zjistil, že dokáže ovládat stroje prostřednictvím ultrafialového světla, čímž demonstroval, jak by mohly v budoucnu roboty interagovat s prostředím. Vývoj tohoto systému vyžadoval spolupráci odborníků z různých oborů, včetně mykologie, neurobiologie, strojírenství, elektroniky a zpracování signálů.

Anand Mishra, hlavní autor studie, vysvětlil, že živé systémy, jako je mycelium, mají schopnost reagovat na různé podněty, což je činí vhodnými pro nasazení v neznámých nebo dynamických prostředích. Na rozdíl od tradičních senzorů, které jsou navrženy pro jediný účel, mycelium dokáže reagovat na světlo, dotek, teplo a dokonce i na dosud neznámé signály. To otvírá dveře k novým formám robotiky, kde stroje budou schopny adaptace na nečekané podmínky.

Elektrické rozhraní a jeho význam

Klíčovou součástí houbových robotů je elektrické rozhraní, které zaznamenává a zpracovává elektrofyzikální aktivitu mycelia v reálném čase. Tato aktivita je následně převáděna do digitálních signálů, které řídí pohyb robotů. Toto rozhraní funguje podobně jako část centrálního nervového systému zvířat, což umožňuje robotům reagovat na různé podněty s vysokou mírou přesnosti.

Vědci úspěšně otestovali schopnosti těchto robotů ve třech experimentech. Roboti byli schopni reagovat na signály mycelia, měnit své chování v reakci na ultrafialové světlo a dokonce byli ručně ovládáni, což je klíčová funkce pro budoucí nasazení ve volné přírodě.

Budoucnost robotiky řízené myceliem

Výzkum z Cornell University ukazuje, že mycelium může být mnohem víc než jen součástí ekosystému. V budoucnu by podobné roboty mohly být využívány k detekci chemických reakcí v půdě, což by mohlo výrazně zlepšit zemědělské postupy. Rob Shepherd, profesor mechanického a leteckého inženýrství na Cornell University a hlavní autor článku, se domnívá, že tyto technologie by mohly pomoci například při optimalizaci použití hnojiv a zmírňování negativních dopadů zemědělství, jako jsou škodlivé květy řas.

Roboty poháněné myceliem představují inovativní přístup k robotice, který kombinuje biologické a technické prvky. Tento výzkum nejenže rozšiřuje naše chápání možností živých systémů, ale také otevírá nové cesty pro vývoj autonomních strojů schopných interakce s prostředím způsoby, které byly dosud nemyslitelné. Jak se tato technologie bude dále rozvíjet, můžeme očekávat, že roboty řízené myceliem najdou uplatnění v širokém spektru aplikací, od zemědělství až po průzkum nepřístupných oblastí.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)