Foto: Freepik

Vizuální vyhledávání přímo na ploše

První z novinek je rozšíření Google Lens do desktopové verze prohlížeče Chrome. Google Lens, dříve dostupný hlavně na mobilních zařízeních, nyní umožňuje uživatelům vyhledávat informace o objektech, které vidí přímo na webových stránkách, aniž by museli opouštět aktuální stránku. Tato funkce je ideální pro rychlé vizuální vyhledávání – například při prohlížení obrázků nebo produktů online. Uživatelé mohou jednoduše označit jakýkoli prvek na stránce a okamžitě získat relevantní výsledky v postranním panelu. Rozšíření „multisearch“ pak umožňuje vyhledávat podle specifických detailů, jako jsou barva či značka, což výrazně zvyšuje přesnost výsledků.

Porovnávání produktů snadno a rychle

Druhou inovací je funkce „Tab compare“, která přináší revoluci do online nakupování. Tato funkce uživatelům umožňuje automaticky porovnávat klíčové informace o produktech z několika otevřených záložek, aniž by museli ručně přepínat mezi stránkami. Chrome nyní dokáže vytvořit přehlednou tabulku s důležitými údaji, jako jsou ceny, specifikace, hodnocení a další detaily. Funkce „Tab compare“ tak výrazně šetří čas a usnadňuje rozhodování při nákupech online. I když je tato novinka zatím dostupná pouze v USA, slibuje se, že její rozšíření do dalších regionů bude následovat.

Foto: Freepik

Inteligentní vyhledávání v historii prohlížení

Třetí a možná nejzajímavější novinkou je vylepšené vyhledávání v historii prohlížení pomocí AI. Tato funkce umožňuje uživatelům hledat navštívené stránky prostřednictvím přirozeného jazyka, což je obrovský krok vpřed oproti tradičním metodám vyhledávání založeným na klíčových slovech. Pokud si například pamatujete jen část obsahu, který jste nedávno prohlíželi, stačí zadat do historie prohlížeče popisný text a umělá inteligence se postará o nalezení správné stránky. Tato funkce je navíc navržena s ohledem na soukromí uživatelů – nepracuje s daty z anonymního režimu a její používání je zcela volitelné.

Chrome jako nástroj budoucnosti

Google Chrome tak i nadále zůstává na špičce technologických inovací, které mají za cíl zlepšit a usnadnit každodenní práci s webem. Díky těmto novým funkcím je procházení internetu intuitivnější, rychlejší a bezpečnější. Google tímto dokazuje, že jeho investice do vývoje umělé inteligence nejsou jen o budoucích technologiích, ale především o zlepšení reálného uživatelského zážitku.

Tyto nové funkce představují jen začátek toho, co umělá inteligence dokáže přinést do našich prohlížečů. Uživatelé Google Chrome se mohou těšit na ještě více inovací, které jim usnadní práci a zpříjemní čas strávený online. Google tímto krokem nejenže posiluje svou pozici na trhu prohlížečů, ale také nastavuje nové standardy pro to, co od moderního prohlížeče očekávat.

Zdroj: Blog.google.com (odkaz)