Foto: Freepik

Elon Musk, známý technologický vizionář a zakladatel společností jako Tesla a SpaceX, znovu zažaloval OpenAI, tentokrát u federálního soudu. Předchozí žaloba, podaná na jaře, byla stažena, avšak Musk se nyní rozhodl obnovit právní bitvu, přičemž obvinění jsou tentokrát vážnější a zahrnují porušení federálních zákonů o vydírání.

Pozadí sporu

Hlavní body sporu se týkají zakládajících principů OpenAI, které byly podle Muska narušeny. Když byla OpenAI založena, jejím hlavním cílem bylo sloužit veřejnému dobru prostřednictvím vývoje otevřených technologií v oblasti umělé inteligence. Musk však nyní tvrdí, že společnost upřednostnila komerční zájmy a odstoupila od původního závazku tím, že udělila exkluzivní licenci společnosti Microsoft.

Obvinění a právní argumenty

Podle právníka Marca Toberoffa, který zastupuje Muska, nové obvinění obsahuje tvrzení, že OpenAI porušila federální zákony o vydírání. Toberoff pro The New York Times uvedl, že předchozí žaloba nebyla dostatečně silná, ale tato nová žaloba je podložená pevnějšími důkazy. Hlavními cíli žaloby jsou Sam Altman a Greg Brockman, zakladatelé OpenAI, kteří podle Muska a jeho právníka vědomě uvedli Muska v omyl ohledně směřování společnosti.

Role Microsoftu

Microsoft, který do OpenAI investoval miliardy dolarů a drží 49% podíl v ziskové dceřiné společnosti, je také klíčovým hráčem v tomto sporu. Podle žaloby smlouva mezi Microsoftem a OpenAI stanoví, že jakmile OpenAI dosáhne umělé obecné inteligence (AGI), nemůže již nadále používat technologii Microsoftu. Musk požaduje, aby soud určil, zda OpenAI již AGI dosáhla, a pokud ano, aby byl její pakt s Microsoftem prohlášen za neplatný.

Co je AGI?

Umělá obecná inteligence (AGI) je forma umělé inteligence, která je ekvivalentem lidského mozku, schopná provádět jakýkoli intelektuální úkol, který dokáže člověk. Sam Altman, generální ředitel OpenAI, v lednu uvedl, že AGI by mohlo být vyvinuto v „přiměřeně blízké budoucnosti“. Pokud by soud rozhodl, že OpenAI již dosáhla AGI, mělo by to zásadní dopad na současné obchodní dohody společnosti.

Foto: Freepik

Reakce OpenAI

OpenAI ve své obhajobě tvrdí, že jejím cílem je stále sloužit veřejnému dobru vytvořením AGI. Společnost přiznala, že k dosažení tohoto cíle bylo potřeba mnohem více zdrojů, než se původně předpokládalo. Proto se rozhodla spolupracovat s komerčními partnery, jako je Microsoft, aby získala potřebné finance. OpenAI dále uvedla, že Musk a společnost se neshodli na tom, jak postupovat v získávání těchto zdrojů. Musk údajně chtěl plnou kontrolu nad OpenAI nebo její spojení s Teslou, což nakonec vedlo k jeho odchodu ze společnosti a založení vlastní firmy pro umělou inteligenci, xAI.

Co bude dál?

Výsledek tohoto právního sporu může mít dalekosáhlé důsledky pro budoucnost OpenAI, Microsoftu a celého odvětví umělé inteligence. Pokud soud rozhodne ve prospěch Muska, mohlo by to znamenat přehodnocení současných obchodních dohod a možná i změny ve vedení OpenAI. V případě, že soud zamítne Muskovu žalobu, bude to znamenat posílení pozice OpenAI a její pokračování ve spolupráci s Microsoftem.

Závěr

Spor mezi Elonem Muskem a OpenAI je komplikovaný a zahrnuje mnoho právních a etických otázek. Je zřejmé, že obě strany mají silné argumenty a že výsledek tohoto sporu bude mít významný dopad na budoucnost technologického průmyslu. Prozatím nezbývá než sledovat, jak se situace vyvine, a jaké budou konečné důsledky pro všechny zúčastněné strany.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)