Foto: Freepik

Jednou z nejdiskutovanějších možností je nucené oddělení mobilního operačního systému Android a prohlížeče Chrome od společnosti Google. Pokud by se tento krok skutečně realizoval, mohlo by to znamenat přelomový okamžik ve světě mobilních technologií. Android, který je dnes nejpoužívanějším operačním systémem na mobilních zařízeních po celém světě, a Chrome, jeden z nejpopulárnějších webových prohlížečů, jsou neoddělitelně spojeny s ekosystémem Googlu. Oba produkty jsou nastaveny tak, aby preferovaly vyhledávač Google jako výchozí, což výrazně přispívá k dominanci společnosti na trhu.

Dle dat společnosti Statista, Google zaujímá více než 91% podíl na globálním trhu vyhledávačů, zatímco jeho nejbližší konkurent, Bing od Microsoftu, má pouze kolem 3%. Tato čísla jasně ukazují, jak velký vliv má Google na způsob, jakým lidé po celém světě přistupují k informacím online.

Foto: Freepik

Nedávné rozhodnutí amerického soudu, které označilo Google za monopolistu, je důsledkem obvinění ze strany amerického ministerstva spravedlnosti. Soudní příkaz tvrdí, že Google nejenže ovládá trh s vyhledávači, ale také aktivně pracuje na udržení tohoto monopolu. Tato situace otevírá otázky o tom, jak by mohl vypadat trh s mobilními zařízeními a prohlížeči, pokud by Google skutečně byl nucen odtrhnout Android a Chrome od svých dalších služeb.

Další možností, kterou ministerstvo spravedlnosti zvažuje, je požadavek, aby Google prodal svou reklamní platformu Google Ads nebo aby licencoval svá data konkurentům jako Microsoft Bing nebo DuckDuckGo. Tyto kroky by měly za cíl oslabit dominantní postavení Googlu na trhu a vytvořit rovnější podmínky pro ostatní hráče v odvětví.

Google se však proti rozhodnutí soudu hodlá odvolat. Kent Walker, vedoucí globálních záležitostí společnosti Google, uvedl, že rozhodnutí soudu uznává kvalitu vyhledávače Google, ale zároveň omezuje jeho snadnou dostupnost uživatelům. Tento postoj naznačuje, že Google se bude snažit bránit svou pozici na trhu všemi dostupnými prostředky.

Pokud by však americké ministerstvo spravedlnosti prosadilo svou vůli, mohl by trh s mobilními technologiemi a internetovými službami vstoupit do zcela nové éry. Oddělení Androidu a Chrome od Googlu by mohlo znamenat rozdělení současných trhů, vytvoření nových aliancí mezi technologickými firmami a možná i vznik nových hráčů na poli operačních systémů a webových prohlížečů.

V každém případě se jedná o situaci, kterou bude nutné bedlivě sledovat, protože její vývoj může mít dopady nejen na Google, ale na celý technologický svět. Pokud dojde k oddělení Androidu a Chrome od Googlu, bude zajímavé sledovat, jak se trh přizpůsobí této nové realitě a jaké nové možnosti a výzvy přinese budoucnost mobilního světa.

Zdroj: techadvisor.com (odkaz)