Foto: Freepik

Jako čerstvý absolvent inženýrské školy v Massachusetts jsem se před lety vydal do Silicon Valley, které se tehdy teprve začínalo profilovat jako technologický gigant. Mělo svou specifickou atmosféru plnou inovací a podnikatelského ducha. Dnes je Silicon Valley domovem gigantů jako Apple, Google a Meta a představuje ideál, kterého se mnoho amerických regionů snaží dosáhnout.

Program Tech Hubs má tento ideál přiblížit i dalším regionům USA. V rámci programu bylo vybráno 31 regionů s vysokým potenciálem v rozvíjejících se technologických sektorech, přičemž první fáze přilákala více než 1 000 závazků v hodnotě přes 4 miliardy dolarů. Tyto závazky zahrnují investice od soukromého sektoru, akademické spolupráce a podporu ze strany vládních a hospodářských organizací.

Druhá fáze programu nyní přináší financování 12 vybraným technologickým centrům, mezi které patří například Headwaters Hub v Montaně zaměřený na inteligentní fotonické senzorové systémy, IFAB Tech Hub v Illinois pracující na přesné fermentaci a biovýrobě, nebo Nevada Tech Hub, který se soustředí na lithiové baterie a materiály pro elektromobily.

Foto: Freepik

V Ohiu bylo oceněno Sustainable Polymers Tech Hub částkou 51 milionů dolarů za práci na udržitelnější výrobě polymerů. Tato centra se budou zaměřovat na inovace v různých oblastech od ekologických materiálů po pokročilé výrobní technologie, a mají potenciál výrazně posílit americkou ekonomiku i konkurenceschopnost na globálním trhu.

Náměstek ministra obchodu Don Graves uvedl, že program Tech Hubs je závazkem k americké ekonomické prosperitě a úspěchu. Těchto 12 oceněných center ztělesňuje inovaci a kreativitu napříč celou zemí, posiluje výrobu v USA a zvyšuje globální konkurenceschopnost.

S tímto novým financováním se i další regiony USA mohou stát centry technologických inovací, kde se budou konverzace v kavárnách a na večírcích točit kolem nových průlomových projektů. Tato propojení a spolupráce jsou klíčové pro budoucí technologický pokrok a ekonomický růst Ameriky.

Zdroj: ZDnet.com (odkaz)