Foto: Freepik

Nedávno se nám podařilo ručně aktivovat funkci offline zamykání zařízení pro telefony s Androidem. Tuto funkci, stejně jako další nové bezpečnostní prvky, oznámil Google na své vývojářské konferenci Google I/O. Jednou z hlavních novinek je to, že tato funkce zamykání zařízení funguje jak online, tak offline, ale omezuje se na dvakrát denně.

Novinky z Google I/O

Na konferenci Google I/O představil Google několik nových funkcí zaměřených na ochranu před krádeží pro své Pixel telefony. Patří sem detekce krádeže, offline zamykání zařízení a vzdálené zamykání. Během nedávného rozboru APK se nám podařilo aktivovat některé z těchto funkcí a zjistit, jak přesně fungují.

Foto: Freepik

Jak fungují nové bezpečnostní funkce?

  1. Detekce krádeže: Tato funkce automaticky zamkne váš telefon, pokud zaznamená pohyb, který je běžně spojený s krádeží.
  2. Offline zamykání zařízení: Telefon se zamkne, pokud se domnívá, že se jej někdo pokouší odpojit na delší dobu od Wi-Fi nebo mobilních dat.
  3. Vzdálené zamykání: Umožňuje zamknout vaše zařízení z jiného telefonu zadáním telefonního čísla a odpovědí na bezpečnostní otázku.

Naše zkušenosti s offline zamykáním zařízení

S verzí Google Play Services (beta verze 24.26.31) jsme byli schopni manuálně aktivovat funkci offline zamykání zařízení. Při použití této funkce jsme obdrželi upozornění potvrzující, že telefon byl zamčen po odpojení od Wi-Fi a mobilních dat na delší dobu. Uživatelé také uvidí vyskakovací okno s vysvětlením, jak funkce funguje, a možnostmi ji zapnout nebo vypnout.

Zajímavým zjištěním bylo, že funkce automatického zamykání zařízení funguje pouze dvakrát denně. Google tuto omezenost v oznámení nezmínil, ale naše testování to jednoznačně potvrdilo.

Beta testování v Brazílii

Od oznámení těchto funkcí Google zpřístupnil beta testování uživatelům v Brazílii. Ti, kteří mají zájem o testování, musí vyplnit formulář pro získání přístupu. Datum, kdy Google otevře přístup k těmto funkcím pro další části světa, zatím nebylo oznámeno.

Zdroj: AndroidAuthority.com (odkaz)