Foto: Freepik

Osobní zkušenost

Nedávno jsem testoval nový telefon s Androidem a po úspěšném nastavení pomocí mého obvyklého PIN kódu jsem se potýkal s problémem po aktualizaci systému. Telefon vyžadoval zadání PIN kódu, ale ani po několika pokusech se mi nepodařilo zařízení odemknout. Potřeboval jsem se dostat dovnitř, abych mohl problém vyřešit, ale jedinou možností bylo provést obnovení továrního nastavení.

Kdy je nutné obnovení továrního nastavení

Pokud se ocitnete v situaci, kdy zapomenete PIN, gesto nebo heslo a nemůžete odemknout telefon, je obnovení továrního nastavení nezbytné. Bohužel Google odstranil možnost obnovení pomocí e-mailu po zadání nesprávného PINu několikrát. Nyní, pokud zapomenete přístupové údaje, jedinou možností je obnovení továrního nastavení.

Postup obnovení továrního nastavení

Pokud vám nefungují biometrické údaje nebo pokud po aktualizaci telefonu váš PIN, gesto nebo heslo selhávají, postupujte podle následujících kroků. Pamatujte, že se tento proces může lišit podle výrobce telefonu, ale obecně je podobný.

Krok 1: Vypněte telefon

Podržte tlačítko napájení po dobu několika sekund, dokud se neobjeví nabídka s možnostmi Restart, Shutdown a Emergency. Zvolte možnost vypnout.

Foto: Freepik

Krok 2: Spusťte telefon v režimu obnovení

Stiskněte a podržte tlačítko Napájení a současně jedno z tlačítek pro zvýšení nebo snížení hlasitosti (to se liší podle výrobce telefonu). Například na zařízeních Pixel stiskněte tlačítko napájení a snížení hlasitosti, zatímco na telefonech Samsung Galaxy použijte kombinaci Napájení/Zvýšení hlasitosti.

Krok 3: Vyberte režim obnovení

Po zobrazení nabídky použijte tlačítka pro zvýšení nebo snížení hlasitosti k vybrání režimu obnovení. Pro potvrzení volby stiskněte tlačítko Napájení.

Krok 4: Proveďte tovární reset

V další nabídce vyberte pomocí tlačítek pro zvýšení nebo snížení hlasitosti možnost „Wipe Data/Factory Reset“ a potvrďte stisknutím tlačítka Napájení. Následně budete vyzváni k potvrzení vymazání dat. Použijte tlačítka pro zvýšení nebo snížení hlasitosti k výběru Ano a stiskněte tlačítko Napájení.

Co očekávat po resetu

Po dokončení továrního resetu se váš telefon restartuje a začne proces inicializace, který může chvíli trvat. Poté budete moci telefon znovu nastavit, přihlásit se pomocí účtu Google a obnovit data. Dobrou zprávou je, že telefon bude pravděpodobně fungovat lépe, protože se vymaže mezipaměť systému a aplikací.

Závěr

Obnovení továrního nastavení je efektivní způsob, jak získat přístup k zamčenému telefonu Android, pokud jste zapomněli PIN, gesto nebo heslo. I když tento proces znamená ztrátu dat, použití správce hesel pro vaše účty může usnadnit opětovné nastavení telefonu.

Zdroj: Zdnet.com (odkaz)