Foto: Freepik

Přehřátí mobilního telefonu je problém, který může mít vážné následky nejen pro výkon zařízení, ale také pro jeho dlouhodobou životnost. Zejména během teplých letních dní, kdy telefon používáte například jako GPS navigaci na palubní desce auta, je riziko přehřátí velmi vysoké. Přehřátí telefonu může vést k rychlému vybíjení baterie, zhoršenému výkonu a v extrémních případech i k trvalému poškození zařízení.

Rizika přehřátí mobilního telefonu

Když se telefon přehřeje, může dojít k několika problémům:

  1. Rychlé vybíjení baterie: Přehřátí způsobuje, že se baterie vybíjí mnohem rychleji než obvykle.
  2. Snížený výkon: Telefon může začít zpomalovat nebo dokonce zamrznout, což ztěžuje jeho používání.
  3. Samovolné vypnutí: Aby se předešlo poškození, telefon se může automaticky vypnout.
  4. Poškození hardwaru: Při extrémních teplotách může dojít k trvalému poškození vnitřních komponent, jako je procesor.
  5. Ztráta dat: Náhlé vypnutí může vést k poškození nebo ztrátě dat uložených v telefonu.

Abychom předešli těmto problémům, je důležité vědět, jak správně zacházet s telefonem, aby nedošlo k jeho přehřátí. Zde je několik rad, které vám pomohou udržet váš telefon v optimální teplotě.

Jak zabránit přehřátí telefonu

1. Vyhněte se přímému slunečnímu svitu

Nejjednodušší způsob, jak zabránit přehřátí, je chránit telefon před přímým slunečním zářením. Telefon, který je vystaven slunci, absorbuje teplo a jeho teplota rychle stoupá. Když je to možné, udržujte telefon ve stínu nebo ho zakryjte.

Foto: Freepik

2. Snižte jas displeje

Vysoký jas displeje nutí baterii pracovat intenzivněji, což generuje více tepla. Snížením jasu displeje můžete snížit zatížení baterie. Zvažte také zkrácení doby, po kterou je displej aktivní, pokud není používán.

3. Používejte schválené nabíječky

Používání neoriginálních nebo poškozených nabíječek může způsobit přehřátí telefonu. Vždy používejte nabíječky schválené výrobcem vašeho zařízení a pravidelně kontrolujte, zda nejsou poškozené.

4. Uzavřete nepoužívané aplikace

Mnoho otevřených aplikací běžících na pozadí zatěžuje procesor a baterii, což vede k přehřívání. Na iPhonu můžete aplikace uzavřít dvojitým stisknutím domovského tlačítka a přejetím aplikací nahoru. Na Androidu můžete otevřít seznam běžících aplikací a zavřít ty, které nepotřebujete.

5. Udržujte aplikace aktuální

Aktualizace aplikací často obsahují opravy chyb a optimalizace, které mohou zlepšit efektivitu a snížit zatížení zařízení. Pravidelně kontrolujte, zda máte nainstalované nejnovější verze aplikací.

Jak rychle ochladit přehřátý telefon

Pokud již váš telefon dosáhl vysoké teploty, zde je několik kroků, které můžete udělat, aby se rychle ochladil:

1. Vyvětrejte telefon

Jednoduché foukání nebo mávání rukou může pomoci snížit teplotu telefonu. Proudění vzduchu pomáhá odvádět teplo.

2. Vyhněte se náhlým změnám teploty

Nikdy nedávejte telefon do mrazničky nebo ledničky. Náhlé změny teploty mohou způsobit kondenzaci uvnitř zařízení, což může vést k poškození.

3. Sundejte obal

Pokud má váš telefon ochranný obal, sundejte ho. Obaly mohou zadržovat teplo a zpomalovat proces ochlazování.

4. Vypněte bluetooth

Pokud Bluetooth není připojen k žádnému zařízení, neustále hledá spojení, což může způsobit zahřívání. Vypnutím Bluetooth snížíte zatížení procesoru.

5. Aktivujte režim letadlo

V oblastech s nízkým signálem může telefon intenzivně hledat síť, což zvyšuje jeho teplotu. Aktivace režimu letadlo sníží toto zatížení.

6. Odpojte telefon od ostatní elektroniky

Pokud máte telefon, tablet a notebook naskládané na sobě, mohou se společně přehřívat. Udržujte je oddělené na rovné a chladné ploše.

Dodržováním těchto jednoduchých kroků můžete zabránit přehřátí vašeho telefonu a prodloužit jeho životnost. Pokud přesto máte problémy s přehříváním, může být dobré obrátit se na odborníka nebo servis, aby zkontrolovali, zda není problém s hardwarem nebo baterií vašeho zařízení.

Zdroj: Asurion.com (odkaz)