Foto: Freepik

Hvězda T Coronae Borealis se chystá zazářit

Astronomové předpovídají, že prakticky každým dnem se na nebi objeví nová hvězda. Ve skutečnosti však půjde o výbuch hvězdy, která je běžně neviditelná pouhým okem. Tento jev, známý jako nova, je způsoben termonukleární reakcí, která zvyšuje jasnost bílého trpaslíka až milionkrát. V tomto případě se jedná o hvězdu T Coronae Borealis.

Podle Daniela Browna, docenta astronomie na Nottingham Trent University, je bílý trpaslík v souhvězdí Corona Borealis velký asi jako Země, ale jeho hmotnost odpovídá Slunci. Tento bílý trpaslík normálně svítí s jasností 10 magnitud, což je příliš málo na to, aby byl viditelný pouhým okem. Při výbuchu se však jeho jasnost zvýší na 2 magnitudy, což znamená, že bude na obloze zářit přibližně stejně jasně jako Polárka.

Foto: Freepik

Vzrušující nebeská show na dosah očí

„Existuje několik opakujících se nov s velmi krátkými cykly, ale obvykle se s opakovaným výbuchem nesetkáváme často během lidského života a zřídkakdy tak relativně blízko naší sluneční soustavy,“ říká Rebekah Hounsellová z Goddardova střediska vesmírných letů NASA. „Je vzrušující mít možnost sedět v první řadě.“

Nova bude viditelná pouhým okem po dosažení maximální jasnosti několik dní a běžným dalekohledem více než týden. Pro milovníky astronomie se jedná o vzácnou příležitost pozorovat tento jev v souhvězdí Severní koruny, které se nachází mezi souhvězdími Pastýře a Herkula.

Historie opakujících se nov

William J. Cooke z NASA vysvětluje, že většina nov se objevuje nečekaně, bez varování. T Coronae Borealis je však jednou z deseti opakujících se nov v galaxii. Poslední pozorování z roku 1946 ukázalo, že hvězda slábne přibližně rok před tím, než se stane extrémně jasnou. T CrB začala slábnout v březnu loňského roku, což naznačuje, že nova se objeví do září.

Vědci také vědí o starších pozorováních této novy, jako je například událost z roku 1217. Abbott Burchard z Upsbergu tehdy informoval o rychle vycházejícím bodovém hvězdném zdroji v Coronae Borealis, který zářil jasným světlem a trval po mnoho dní. Tato zpráva byla zaznamenána v článku Bradleye Schaefera, emeritního profesora na katedře fyziky a astronomie Louisiana State University, publikovaném v roce 2023 v časopise Journal for the History of Astronomy.

Závěr

Tento výjimečný úkaz je vzácnou příležitostí pro všechny, kdo se zajímají o astronomii. Nebeská show, která se objeví na naší obloze po 80 letech, slibuje fascinující podívanou, kterou si nesmíte nechat ujít. Sledujte oblohu a připravte se na tento jedinečný zážitek.

Zdroj: Fonetech.cz (odkaz)