Foto: Freepik

1. Určení účelu a potřeb

Před výběrem konkrétního modelu GPS lokátoru si nejprve ujasněte, k čemu budete lokátor používat. Chcete sledovat polohu svého vozidla v reálném čase? Potřebujete historii pohybu vozidla? Chcete mít možnost rychle lokalizovat auto v případě krádeže? Odpovědi na tyto otázky vám pomohou zúžit výběr.

2. Skrytá montáž?

Je pro vás důležité, aby GPS lokátor nebylo možné v autě snadno nalézt? Skrytá montáž je klíčová v případě, že hrozí odpojení zařízení uživateli vozidla (např. zaměstnanci nebo zákazníky autopůjčovny). Skryté GPS lokátory mají výhodu, že jsou těžko odhalitelné, ale jejich instalace obvykle vyžaduje zásah autoelektrikáře v autoservisu. Nevýhodou může být složitější přístup při potřebě údržby nebo výměny zařízení. Základním a nejlevnějším skrytým GPS lokátorem je REXlink GV56, zatímco pokročilejší varianta REXlink GV58 nabízí i 4G konektivitu, identifikaci řidičů, imobilizaci nebo měření teploty nákladu.

3. Funkce GPS lokátoru

Důležité je vědět, jaké funkce od GPS lokátoru očekáváte. Mezi základní funkce patří:

  • Reálné sledování polohy: Umožňuje sledovat vozidlo v reálném čase.
  • Historie pohybu: Zaznamenává trasu, kterou vozidlo urazilo.
  • Geo-fencing: Nastavení virtuálních hranic, při jejichž překročení dostanete upozornění.
  • Upozornění na rychlost: Informuje o překročení nastavené rychlosti.
  • SOS tlačítko: Umožňuje rychlé odeslání nouzového signálu.

4. Instalace a napájení

GPS lokátory se liší způsobem instalace a napájení. Některé modely se připojují přímo k autobaterii, jiné využívají samostatné baterie. Zvažte, jak často jste ochotni baterii nabíjet nebo měnit a zda preferujete pevnou instalaci, která vyžaduje zásah do vozidla, nebo přenosné zařízení, které lze snadno přemístit. REXlink Easy je mezistupněm mezi skrytými a viditelnými lokátory, připojuje se na kontakty autobaterie, což zajišťuje relativní skrytost a snadnou instalaci.

5. Konektivita a dostupnost dat

Při výběru GPS lokátoru je také důležité zvážit, jakým způsobem budete přistupovat k datům. Moderní GPS lokátory často nabízejí přístup k datům prostřednictvím mobilní aplikace nebo webového rozhraní. Zkontrolujte, zda poskytovatel nabízí uživatelsky přívětivé rozhraní a jaké jsou náklady na přenos dat.

6. Cena a provozní náklady

Cena GPS lokátoru je samozřejmě důležitým faktorem. Nezapomeňte však také zohlednit provozní náklady, které mohou zahrnovat poplatky za datové služby, aktualizace softwaru nebo výměnu baterií. Zvážení celkových nákladů vám pomůže při rozhodování.

7. Další možnosti montáže

Kromě skrytých a bateriových GPS lokátorů existují další možnosti montáže, které stojí za zvážení:

  • GPS lokátor do OBD zásuvky: Snadno připojitelné a odpojitelné, obvykle se nacházejí v kabině vozidla u nohou řidiče. Model REXlink OBD2 Data navíc umožňuje čtení provozních dat z vozidla.
  • Nezávislé bateriové lokátory: Není nutné je nikam připojovat, jsou napájené integrovanou baterií. Výdrž baterie se liší podle typu a použití. REXlink Battery AT4 má nabíjecí baterii přes USB, zatímco REXlink Battery Mini využívá jednorázovou vyměnitelnou baterii a nevyžaduje poplatky za službu.

Doporučení na závěr

Po zvážení všech výše uvedených faktorů je důležité vybrat spolehlivého dodavatele, který nabízí kvalitní produkty a podporu. Na trhu je mnoho možností, ale pokud hledáte ověřeného partnera, doporučujeme navštívit GPS lokátor do auta nebo GPS lokátor na stránkách REX, kde najdete širokou nabídku GPS lokátorů s různými funkcemi, které splní vaše očekávání.

S tímto návodem by měl být výběr GPS lokátoru do auta jednodušší a efektivnější. Vždy je dobré důkladně zvážit všechny možnosti a vybrat produkt, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a požadavkům.