Foto: Freepik

Omezený provoz pro prodloužení životnosti

Od svého vypuštění v roce 1990 prošel Hubble několika servisními misemi, které zahrnovaly opravy a modernizace, včetně výměny gyroskopů. Poslední servisní mise v roce 2009 nainstalovala šest nových gyroskopů. Během posledních 15 let však tři z těchto gyroskopů selhaly a čtvrtý začal vykazovat chyby. NASA nyní zbývají pouze dva plně funkční gyroskopy, z nichž jeden bude používán pro běžný provoz a druhý bude držen v záloze.

Provoz na jediném gyroskopu bude znamenat delší čas potřebný k nasměrování dalekohledu na nové objekty, což povede k přibližně 12% ztrátě pozorovacího času. Dalekohled nebude také schopen pozorovat objekty blíže než Mars, což zahrnuje Venuši a Měsíc. Přesto NASA věří, že tímto způsobem může prodloužit životnost Hubbleova dalekohledu až do roku 2035.

Strategická rozhodnutí NASA

Z vědeckého hlediska je pokračování provozu Hubbleova dalekohledu klíčové, zejména nyní, kdy je v provozu vesmírný dalekohled Jamese Webba. Tyto dva přístroje společně poskytují komplexní pohled na vesmír díky kombinaci pozorování ve viditelném a infračerveném spektru.

Foto: Freepik

V roce 2022 navrhl miliardář Jared Isaacman, který financoval první plně komerční lidskou misi na oběžnou dráhu, financovat servisní misi pro Hubbleův dalekohled. Tato mise by mohla zahrnovat zvýšení oběžné dráhy dalekohledu nebo instalaci nových gyroskopů. NASA a SpaceX provedly studii proveditelnosti, ale nakonec se NASA rozhodla tuto možnost nevyužít.

Podle Marka Clampina, ředitele divize astrofyziky v NASA, bylo bezpečnější nechat Hubble fungovat sám, než riskovat zásah soukromé společnosti do jeho systému. NASA se nyní zaměřuje na maximalizaci využití zbývajících gyroskopů a udržení dalekohledu v provozu co nejdéle.

Výzvy do budoucna

Kromě problémů s gyroskopy čelí Hubbleův dalekohled i dalším výzvám spojeným s jeho stárnoucími přístroji a klesající oběžnou dráhou. Dalekohled se nyní nachází ve výšce kolem 500 km nad zemským povrchem, což může ovlivnit jeho pozorování kvůli zvýšenému počtu satelitů na nízké oběžné dráze Země.

Přesto operátoři Hubbleova dalekohledu předpokládají, že teleskop zůstane funkční minimálně do poloviny 30. let 21. století. Tento časový horizont dává vědecké komunitě další roky cenných dat a objevů, které mohou významně přispět k našemu porozumění vesmíru.

Hubbleův vesmírný dalekohled tak i přes své stáří a technické výzvy zůstává klíčovým nástrojem pro astronomii, a jeho provoz bude pokračovat díky strategickým opatřením NASA.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)