Foto: Freepik

Apple představil svou vlastní AI technologii s názvem Apple Intelligence, kterou plánuje integrovat do celého svého ekosystému – od iPhonů přes iPady až po počítače Mac. Tato inovace má přinést uživatelům lepší a personalizovanější zážitek. Navíc Apple uzavřel partnerství s firmou OpenAI, známou díky vývoji pokročilého chatbota ChatGPT 4. Tato spolupráce umožní uživatelům Applu zdarma využívat nejnovější verzi ChatGPT, která bude integrovaná přímo do operačního systému.

Elon Musk, který je známý svým kritickým postojem k AI a bezpečnosti dat, okamžitě vyjádřil své znepokojení. Na své sociální síti X prohlásil, že pokud Apple skutečně integruje nástroje OpenAI do svých zařízení, budou produkty této společnosti v jeho firmách zakázány. To zahrnuje nejen automobilku Tesla a vesmírnou společnost SpaceX, ale i další Muskova technologická odvětví. „Návštěvníci budou kontrolováni a svá zařízení od Applu budou muset nechat u vstupu ve Faradayově kleci,“ dodal Musk.

Musk kritizoval Apple nejen za partnerství s OpenAI, ale i za to, že se spoléhal na externí AI technologii místo vývoje vlastní. „Je absurdní, že Apple není dost chytrý na to, aby si vytvořil vlastní AI, a přesto slibuje, že OpenAI bude chránit vaši bezpečnost a soukromí,“ prohlásil. Tvrdí, že Apple nemá kontrolu nad tím, co se bude dít s uživatelskými daty po jejich předání OpenAI, a obvinil tvůrce ChatGPT z prodeje uživatelských dat.

Apple naopak zdůraznil, že bezpečnost uživatelských dat je pro něj prioritou. Uživatelská data budou primárně zpracovávána pomocí Apple Intelligence integrované přímo v zařízeních. Pouze v případech, kdy bude potřeba výkonnější AI, se využije ChatGPT. Uživatelé budou mít možnost nastavit, zda smí OpenAI pracovat s jejich daty.

Muskův kritický postoj k OpenAI není novinkou. Ačkoliv byl jedním ze zakladatelů této společnosti v roce 2015, jeho angažmá trvalo jen do roku 2018. Od té doby firmu opakovaně kritizoval, zejména za její blízké vztahy s Microsoftem, který do OpenAI investoval v roce 2019 jednu miliardu dolarů. Musk dokonce letos v březnu zažaloval OpenAI a jejího šéfa Sama Altmana, obviňujíc firmu z toho, že se odklonila od původního cíle sloužit lidstvu a místo toho se zaměřila na vydělávání peněz.

Pro milovníky Applu je zavedení Apple Intelligence a spolupráce s OpenAI nepochybně revoluční krok, který posune jejich uživatelský zážitek na novou úroveň. Avšak pro zbytek světa, který je již s těmito technologiemi obeznámen, jde spíše o potvrzení trendů, které v technologickém světě nejsou žádnou novinkou.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)