Foto: Freepik

Mluvčí společnosti Seznam.cz, Aneta Kapuciánová, potvrdila vývoj této služby: „Seznam Messenger je služba ve vývoji, která bude fungovat jako webový widget i mobilní aplikace. Jedná se o chatovací nástroj podobný těm, které jsou na trhu běžně dostupné.“ Tato aplikace by měla sloužit jako multifunkční komunikační nástroj, jenž uživatelům umožní nejen klasickou textovou komunikaci, ale také integraci dalších služeb Seznamu. Tím vlastně bude tato aplikace o něco lepší než WhatsApp pro toho, kdo využívá i další služby od Seznamu.

Důvody a strategické cíle

Hlavním důvodem pro vývoj Seznam Messengeru je snaha udržet uživatele v rámci ekosystému Seznamu. Kapuciánová vysvětluje: „Naši uživatelé často odcházejí ze seznamáckých služeb komunikovat o tématech, která s námi mohou souviset, na jiné platformy. Díky vlastnímu Messengeru uživatele ještě více zapojíme do ekosystému Seznamu.“ Tato strategie má za cíl nejen zvýšit uživatelskou angažovanost, ale také nabídnout nové možnosti propojení s dalšími službami, které Seznam poskytuje, včetně instantního spojení s firmami a řemeslníky.

Foto: Freepik

Technické aspekty

Aplikace je v současné době dostupná ve formě betaverze pro Android na Google Play, avšak zatím je omezena pouze na interní testování v rámci společnosti. Finální datum spuštění veřejné verze zatím nebylo oznámeno, avšak očekává se, že se tak stane v nejbližších měsících.

Seznam.cz a budoucnost online reklamy

Chystaná aplikace je součástí širší strategie Seznamu, která se soustředí na udržení uživatelů v rámci svých služeb a motivaci k přihlášení do jejich účtů. Tato strategie je reakcí na blížící se konec podpory cookies třetích stran v prohlížeči Google Chrome, což má potenciál výrazně proměnit online reklamní trh. Seznam.cz se snaží připravit na tyto změny a minimalizovat jejich dopad na své obchodní modely.

Placené služby a další novinky

Kromě Seznam Messengeru firma plánuje uvést několik dalších placených služeb, které mají za cíl diverzifikovat její portfolio a nabídnout uživatelům přidanou hodnotu. Mezi těmito novinkami je například Mapy.cz Premium a nové monetizační možnosti pro autory obsahu. Ondřej Krišica, člen představenstva Seznamu, v nedávném rozhovoru pro Lupu uvedl: „Kromě Seznamu bez reklam půjde třeba o Mapy.cz Premium, chystáme také produkt, který bude určitou obdobou Hero Hero nebo jiných platforem v rámci blogovací služby Médium, kdy budou moci zajímaví autoři monetizovat svůj obsah. Placených produktů bude přibývat.“

Závěr

Seznam.cz se s uvedením Seznam Messengeru snaží o posílení své pozice na trhu a o udržení uživatelů ve svém ekosystému. Nová komunikační platforma má potenciál nabídnout uživatelům komplexní a integrovaný způsob komunikace a interakce, čímž posílí jejich vazby na služby Seznamu a zvýší jejich loajalitu. S příchodem dalších placených služeb se Seznam.cz připravuje na budoucnost digitálního trhu, kde bude nutné rychle reagovat na technologické a legislativní změny.

Zdroj: Lupa.cz (odkaz)