Foto: Freepik

Na letošní WWDC Apple představil několik inovativních funkcí zaměřených na umělou inteligenci (AI) pro běžné uživatele, ale i na vývojáře. Mezi tyto funkce patří například nové možnosti v Xcode 16, které zahrnují prediktivní doplňování kódu. Tato funkce, podobná GitHub Copilot dostupnému ve Visual Studio Code od Microsoftu, je navržena pro jazyk Swift a SDK používané Apple platformami.

Zatímco Microsoft spoléhá na cloudové modely GPT a podporuje širokou škálu programovacích jazyků, Apple vytrénoval svůj model pouze pro Swift, což mu umožňuje běžet lokálně na Macu bez nutnosti internetového připojení. (Internet je potřebný pouze při stahování nebo aktualizaci modelů.)

Je však známo, že jazykové modely, ať už velké nebo malé, vyžadují značný výpočetní výkon a především dostatek paměti. To představuje problém pro majitele základních Maců, protože prediktivní doplňování kódu v Xcode 16 vyžaduje minimálně 16 GB RAM.

Foto: Freepik

MacBooky Air, Macy mini a iMacy začínají na 8 GB RAM, které nelze dodatečně rozšířit. Před koupí je však možné v konfigurátoru zvolit 16GB model za příplatek 6000 Kč. Tyto modely jsou primárně určeny pro kancelářskou práci, nikoliv pro náročné úkoly. Přesto i nový MacBook Pro 14 s čipem M3, který stojí 50 tisíc Kč, má v základní verzi pouze 8 GB RAM, a přitom se od něj očekává vysoký pracovní výkon.

Apple na produktové stránce nových MacBooků Pro tvrdí: „Nedostižný. Neodolatelný. Když teď výkon macOS a čipů Apple dokážou využívat tisíce optimalizovaných aplikací, čipy M3 můžou naplno ukázat, co v nich je. Jejich rychlost je přímo závratná a je to znát v apkách na každodenní práci, v hrách i v nejnáročnějších profesionálních aplikacích.“

Xcode obecně stále funguje s 8 GB RAM, avšak pro prediktivní doplňování kódu je zapotřebí dvojnásobek. Pro stávající vývojáře se základními Macy se nic nemění, protože tato funkce je novinkou, kterou doposud neměli k dispozici. Avšak do budoucna lze očekávat nárůst lokálně běžících AI, které budou vyžadovat více paměti.

Apple tímto krokem de facto přiznává, že 8 GB RAM není dostatečné pro budoucí aplikace a funkce, které budou přicházet. I když je 8 GB RAM pro dnešní použití dostatečné, s příchodem nových funkcí, jako je prediktivní doplňování kódu v Xcode 16, se tato kapacita jeví jako nedostatečná. Proto je načase, aby Apple zvýšil minimální konfiguraci RAM v budoucích modelech Maců na 16 GB.

Pro běžné uživatele, kteří používají své MacBooky převážně na webové úlohy a jednoduché aplikace, může být 8 GB RAM stále dostatečné. Nicméně pro ty, kdo plánují využívat nové vývojářské nástroje a AI, je 16 GB RAM nezbytností. Apple tak nepřímo naznačuje, že 8 GB RAM je pro moderní vývojářské a náročnější úlohy nedostatečné, což se může stát častějším problémem s postupujícím vývojem technologií a náročnějších aplikací.

Konečně trocha pravdy

Vždy mne zajímalo, proč má Apple tak silný „fanklub“ a proč se o jeho zařízeních mezi fanoušky říká, že jsou nejlepší, i když podle technických parametrů jsou průměrná či podprůměrná. Většinou mi všichni říkali, že Apple pracuje s pamětí, RAM a výkonem tak efektivně, že se vyplatí zaplatit 50 000 Kč.

Za mě je ale nepochopitelné, proč Apple nedá do zařízení za 50 000 Kč více RAM, když její pořízení není tak drahé. Obdobná situace je z mého pohledu i u iPhonů. Zkrátka lze konstatovat, že pokud se na to koukáme objektivně a porovnáváme holá fakta, tak by Apple konkuroval nějaké střední či nižší kategorii. Co dělá Apple skutečně speciální, jsou jeho ceny a přesvědčení a výjimečnosti.

Zdroj: XDA-developers.com (odkaz)