Foto: Freepik

Když byli na konferenci zaměstnanci Applu dotázáni, jak by Apple Intelligence zkrátili, odpovědi byly nečekaně komické. „Říkáme prostě Apple Intelligence,“ zaznívalo opakovaně. Jako zkratka pro Apple Intelligence se prostě nabízí AI. Jenže to je výraz pro umělou inteligenci obecně.

Apple pochopitelně uvažuje o své technologii, jako o té nejlepší technologii. Proto také nechce označovat tuto technologii stejně jako všichni ostatní. Chce mít nějaký unikátní název. Dokonce se objevil návrh, aby tuto technologii nazývali „osobní inteligence“, což je fráze ještě delší než Apple Intelligence.

Foto: Freepik

Ačkoli tato situace může působit absurdně, je jasné, že Apple Intelligence pro společnost znamená mnoho. Apple se tímto krokem snaží konkurovat technologiím jako Microsoft Copilot a Google Gemini a zároveň chce zůstat „in“ v kontextu populárních nástrojů jako ChatGPT.

Apple Intelligence není jen další technologie, je to prostředek, jak nabídnout uživatelům nové funkce a zážitky. Během keynote WWDC 2024 byla fráze „umělá inteligence“ zmíněna pouze třikrát a vždy s odkazem na jiné nástroje AI, nikoli na jejich vlastní produkt. To ukazuje, jak důsledně se Apple snaží vyhnout zkratce AI.

Pro mnoho lidí, včetně mě, je jednodušší nazývat Apple Intelligence prostě „Apple AI“. Je to kratší a přehlednější, i když to znamená „Apple Apple Intelligence“. Stejně jako se běžně používají zkratky jako „bankomat“ nebo „číslo PIN“, i zde může dojít k určitému zjednodušení. Apple se však rozhodl držet se svého a nechtít být součástí obecné vlny AI.

Apple svým přístupem opět dokazuje, že chce být jiný. Ať už se to projeví v jejich marketingové strategii nebo ve způsobu, jakým prezentují své technologie, je jasné, že Apple Intelligence má ambice být něčím víc než jen dalším nástrojem umělé inteligence.

Trochu se ale obávám, že to dopadne, jako vždy. Každé představení iPhonů je vždy velkolepé, ale většinou se změní jen rozložení fotoaparátu v modulu nebo se posune modul. Z technologického hlediska je faktem to, že na trhu je mnoho telefonů, které jsou lepší než iPhone, ale jsou levnější. Podobné to bude dle mého názoru i s Apple AI. Apple z toho bude dělat extrémně dokonalou a revoluční záležitost, zatímco třeba ChatGPT bude daleko lepší. Jaká ale bude pravda a skutečnost, na to si budeme muset pochopitelně počkat.

Zdroj: Engadet.com (odkaz)