Foto: Freepik

Opotřebované stěrače ztrácejí svou schopnost efektivně čistit čelní sklo, což může vést ke šmouhám, skvrnám a zhoršené viditelnosti. Špatná viditelnost výrazně zvyšuje riziko dopravních nehod, protože řidiči nemusí včas zaregistrovat překážky na silnici, chodce nebo jiná vozidla.

Kromě bezpečnostních důvodů mohou staré stěrače také poškodit čelní sklo. Opotřebované nebo roztrhané gumičky mohou způsobit škrábance, které mohou vést k nutnosti drahých oprav nebo výměny skla. Pravidelná výměna stěračů je tedy nejen otázkou bezpečnosti, ale také prevence možných finančních výdajů.

Foto: Freepik

Kdy vyměnit stěrače

  1. Šmouhy na skle: Pokud stěrače zanechávají na skle šmouhy, je to jasný signál, že je čas na jejich výměnu. Šmouhy mohou snižovat viditelnost a zvyšovat riziko nehody.
  2. Skákání a hluk: Pokud stěrače při stírání skáčou nebo vydávají neobvyklý hluk, může to znamenat, že jsou gumičky opotřebované nebo poškozené.
  3. Viditelné poškození: Pravidelně kontrolujte stěrače na přítomnost prasklin, trhlin nebo jiných viditelných poškození. I malé poškození může významně ovlivnit jejich funkčnost.
  4. Starší než rok: Obecně se doporučuje měnit stěrače alespoň jednou za rok, ideálně před zimní sezónou, kdy je jejich funkčnost nejvíce testována.

Proč vyměnit stěrače

  1. Bezpečnost: Dobře fungující stěrače jsou klíčové pro udržení dobré viditelnosti za deště, sněhu nebo jiných nepříznivých podmínek. Špatná viditelnost může vést k nehodám.
  2. Ochrana skla: Opotřebované stěrače mohou poškrábat čelní sklo, což může vést k nákladným opravám nebo výměně skla.
  3. Komfort řízení: Nové stěrače zajišťují hladké a tiché stírání, což zvyšuje komfort řízení.
  4. Předcházení problémům: Pravidelná výměna stěračů předchází problémům, které mohou vzniknout v nejméně vhodný moment, například při prudké bouři nebo sněhové vánici.

Tipy pro údržbu stěračů

  1. Čištění: Pravidelně čistěte gumičky stěračů měkkým hadříkem a jemným čisticím prostředkem. Odstranění nečistot a mastnoty prodlouží jejich životnost.
  2. Kontrola: Pravidelně kontrolujte stav stěračů a čelního skla. Přítomnost prachu, písku nebo jiných nečistot může stěrače poškodit.
  3. Správné používání: Nepoužívejte stěrače na suchém skle, což může vést k jejich rychlejšímu opotřebení. Používejte je vždy s dostatečným množstvím kapaliny do ostřikovačů.
  4. Skladování: V zimě zvedejte stěrače, když je auto zaparkované, aby se gumičky nepřilepily k čelnímu sklu.

Závěr

Výměna stěračů je jednoduchý a cenově dostupný způsob, jak zajistit bezpečnost a komfort při řízení. Nezapomínejte na pravidelnou údržbu a kontrolu stěračů, aby vám poskytly nejlepší výkon v každém počasí. Většina řidičů bohužel většinu těchto příznaků ignoruje. Vystavují se tím dobrovolně velkému riziku.

Zdroj: Bridgestonetire.com (odkaz), rainx.com (odkaz)