Foto: Freepik

Používání ochranných pouzder

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak prodloužit životnost vašeho smartphonu, je použití ochranného pouzdra. I když se může zdát atraktivní nosit telefon bez pouzdra, zvyšuje to riziko poškození při pádu. Na trhu je k dispozici široká škála ochranných pouzder, která nejen chrání zařízení, ale mohou být i ekologická. Například pouzdra značky Mous poskytují skvělou ochranu a jsou populární volbou pro mnoho uživatelů.

Péče o baterii

Baterie je často první komponentou, která vykazuje známky stárnutí. Pro prodloužení její životnosti je důležité dodržovat několik doporučení:

  • Vyvarujte se nabíjení při vysokých teplotách nad 95 stupňů Fahrenheita, protože to může baterii rychle znehodnotit.
  • Pokud telefon nepoužíváte delší dobu, skladujte ho s baterií nabitou napůl.
  • Pomalé nabíjení méně namáhá baterii než rychlé nabíjení, což může prodloužit její životnost.

Přestože se každá baterie časem opotřebuje, můžete si pořídit powerbanku, která vám umožní telefon nabít kdykoliv a kdekoliv. Dobrými volbami jsou například Otterbox Fast Charge nebo Nimble Champ Pro.

Výměna baterie

Pokud je baterie již velmi opotřebovaná, může její výměna výrazně prodloužit životnost vašeho zařízení. U většiny smartphonů lze baterii vyměnit buď prostřednictvím autorizovaných servisů, nebo svépomocí s použitím opravárenských sad od společností jako iFixit. Cena za výměnu baterie se obvykle pohybuje mezi 45 a 150 dolary, což je výrazně méně než nákup nového telefonu.

Foto: Freepik

Správa úložiště

Udržování dostatečného volného místa v úložišti telefonu je klíčové pro jeho plynulý chod. Odstraňte nepoužívané aplikace, přesuňte fotografie a videa do cloudového úložiště nebo na externí disk, a pravidelně čistěte staré zprávy a velké přílohy. Doporučuje se udržovat úložnou kapacitu na přibližně 80 procentech.

Výhody prodloužení životnosti smartphonu

Prodloužením životnosti vašeho smartphonu přispíváte ke snížení množství elektronického odpadu, což má pozitivní dopad na životní prostředí. Navíc ušetříte peníze, které byste jinak vynaložili na nový telefon. I když výrobci neustále přicházejí s novými modely, mnoho z nich nepřináší výrazné inovace oproti předchozím verzím.

Softwarová podpora a legislativa

Někteří výrobci, jako například Google a Samsung, nyní poskytují dlouhodobé softwarové aktualizace až na sedm let. Tato prodloužená podpora zajišťuje, že vaše zařízení zůstane aktuální a bezpečné po delší dobu. Evropská unie také plánuje zavést legislativu, která usnadní výměnu baterií a opravitelnost zařízení, což by mělo pozitivně ovlivnit trvanlivost smartphonů.

Závěr

Prodloužení životnosti vašeho smartphonu je nejen ekologicky zodpovědné, ale také ekonomicky výhodné. Investování do ochranného pouzdra, správná péče o baterii a efektivní správa úložiště mohou výrazně přispět k delší životnosti vašeho zařízení. Navíc, díky rostoucí podpoře oprav a softwarových aktualizací od výrobců, je dnes snazší než kdy jindy udržet svůj smartphone v dobrém stavu po delší dobu.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)