Foto: Freepik

Podle informací z Financial Times, které se odvolávají na vnitřní zdroje, Google zvažuje zavedení paywallu pro přístup k novým prémiovým funkcím vyhledávání založeným na umělé inteligenci. Toto rozhodnutí by znamenalo, že uživatelé by museli platit měsíční poplatek, aby mohli využívat pokročilé funkce vyhledávání.

Takový krok by byl významným zlomem v obchodním modelu Google, který se dlouhodobě spoléhal na bezplatný přístup k vyhledávání. V současné době zvažovaný plán by nové prémiové funkce integroval do stávajícího předplatného služby Google One, které již poskytuje různé další výhody jako 2 TB úložiště, funkce pro úpravy fotek a prémiové funkce aplikace Google Meet.

Foto: Freepik

Zatímco Google zvažuje tuto možnost, existuje otázka, zda uživatelé budou ochotni platit za pokročilé vyhledávací funkce, když jsou k dispozici alternativy jako ChatGPT od OpenAI nebo Copilot od Microsoftu, které nabízejí podobné služby zdarma. Navíc by placená úroveň vyhledávání mohla být odrazem od základního principu internetu, který klade důraz na otevřený a bezplatný přístup k informacím.

Pokud by se Google rozhodl zpoplatnit některé z funkcí, mohl by to vést k větší diverzifikaci jeho příjmů a zvýšení konkurenceschopnosti v oblasti umělé inteligence. Nicméně, zůstává otázkou, zda by toto rozhodnutí bylo přijato pozitivně uživateli a zda by vedlo k úspěchu v konkurenčním prostředí.

Zatímco se čeká na konečné rozhodnutí Googlu, uživatelé mohou nadále využívat stávající bezplatné funkce vyhledávání a sledovat, jak se tato situace bude dále vyvíjet. Bude zajímavé vidět, jak Google reaguje na rostoucí konkurenci v oblasti umělé inteligence a jakým směrem se bude ubírat jeho obchodní model v budoucnosti.

Zdroj: ZDNet.com (odkaz)