Foto: Freepik

Asi vám neuniklo, že Evropská unie se rozhodla zakročit do digitálního světa a vydala Akt o digitálních trzích známý spíše pod zkratkou DMA. Mimo jiné se zde píše to, že každý uživatel by měl mít právo volně nakládat se svými osobními údaji, jak chce. Například volně přecházet mezi jednotlivými službami.

To jinými slovy znamená, že by WhatsApp měl umožnit volný přechod uživatelů z WhatsAppu na konkurenční aplikace. Doposud totiž bylo běžné, že pokud si povídáte s někým na WhatsAppu, musí ten druhý člověk mít také WhatsApp. To se ale možná změní. Z WhatsAppu byste díky novému DMA měli být schopni zaslat zprávu třeba na Messanger nebo Telegram.

Foto: Freepik

I když se to z uživatelského pohledu může zdát skutečně dokonalé, tak i zde může nastat drobný problém. Zkuste se zamyslet nad bezepčností. Pokud posíláte zprávy jen v aplikaci WhatsApp, je vaše komunikace zabezpečeně koncovým šifrováním. Ne všechny konkurenční aplikace ale toto kritérium splňují.

Dá se ale očekávat, že než například s někým uzavře dohodu o vzájemné kompatibilitě, pohlídá si, že i druhá strana je nějakým způsobem zabezpečena. DMA vešlo v platnost již v polovině loňského roku, ale Evropská unie dala čas technologickým gigantům až do konce března 2024. Tato novinka tak musí přijít nejdéle během několika málo týdnů.

Zdroj: Sammobile.com (odkaz)