Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Právě hráči mají velice specifické požadavky, aby myš měla co nejkratší reakční dobu, aby byla ergonomická a v nejlepším případě je zapotřebí, aby měla i nějaká další programovatelná tlačítka. Výběr herní myši může tak být i složitý. Proto jsme se rozhodli několik herních myší otestovat, abychom vám celou problematiku více přiblížili. První z řady testovaných myší je pak herní myš Trust GXT 109 Felox.

Vzhled

U hráčů není důležitá jen funkčnost, ale také design, a proto se podíváme nejdříve na vzhled. Již na první pohled je vidět, že model Trust GXT 109 Felox patří do rodiny Trust díky svým ostrým rysům, které ale přesně vystihují hráčský design. Tento model se dělá v několika barevných variantách, ale v našem případě máme k dispozici růžovou.

Asi největším lákadlem je pak podsvícené logo Trustu a celého spodku myši. K dispozici jsou tři druhy podsvícení, takže si dokonce můžete svou myš personalizovat. Myš je klasická drátová a v tomto případě je to dobře. U business myší preferuji bezdrátové, ale u herních jedině s kabelem.

Prozradím i proč. Při hraní her potřebujete dokonalou odezvu v reálném čase. Pokud přenášíte signál bezdrátově, může se zcela přirozeně vyskytnou i velká prodleva a vaše reakční doba se významně sníží. Myš je do ruky velice pohodlná a ergnonomická. Rozhodně zapadne do každé herní soustavy.

Za zmínku stojí ještě přítomnost šesti tlačítek, která si můžete libovolně upravit a naprogramovat. K tomu zde máme i dvě boční tlačítka a tlačítko pro volbu vašeho DPI. To vám jinými slovy umožňuje přizpůsobit si i citlivost myši bez nutnosti otevírat nějaké nastavení v počítači. Můžete tak učinit plynule během hry.

Popis herní myši Trust GXT 109 Felox

Myš disponuje poměrně velkým rozptylem DPI od 200 do 6400, protože na každou hru či na každý druh hry potřebujete logicky zcela jiné DPI. U některých myší mi vadil velice krátký kabel, který nedosahoval ze stolu ani na zem. Zde se něco takového stát nemůže, protože kabel je dlouhý 1,5 m a je tak akorát.

K myši navíc máte k dispozici i software, přes který si můžete naprogramovat svá chytrá tlačítka. Většina lidí využívá jen základní dvě tlačítka a scrollovací kolečko, ale hráči je umí využít naplno. Jednim kliknutím tak mohou uložit hru nebo zobrazit nastavení. Tomu se obecně říká makra. Za mě jsou makra velice užitečná a nedoceněná z řad běžných uživatelů, kterým by mohly usnadnit práci. Poslední významnou funkcí je akcelerace 20 G a rychlost 60 IPS.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Závěr

Jak již bylo řečeno v úvodu, toto je jen první z řady recenzí na herní myš a v závěru se pokusím nějak zhodnotit dosavadní zkušenost. Tento model naplnil naše očekávání a je to designově velice povedený kousek. Trust se soustředil i na podsvícení, které je prostě roztomilé. Ovládání je lehké a tlačítka jsou měkká. Reakční doba je pak prakticky okamžitá. Jako bonus musím uvést přítomnost kabelu, tlačítka pro změnu DPI i dalších šesti programovatelných tlačítek. Vzhledem k těmto faktům musím tuto myš doporučit, protože prošla naším redakčním testováním. Během testování jsem neshledal žádné problémy či chyby.

Děkujeme za zapůjčení herní myši Trust GXT 109 Felox od společnosti Trust.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Trust