Foto: Freepik

Jízda autem není jenom o pohodlí a rychlé jízdě, ale také o povinnostech. Mimo povinnosti projít technickou kontrolou je tu i povinnost mít v autě povinnou výbavu. Seznam povinné výbavy se pak v průběhu času mění dle aktuální potřeby a uvážení zákonodárců. Nejde pak jen o povinnou výbavu u nás, ale také v zemích, kam rádi jezdíme.

Pokud jedete do sousedního Německa, musíte mít povinnou výbavu dle tamní legislativy. Asi největší změny od 1. ledna 2026 mají začít platit ve Španělsku, kam každoročné míří tisíce našich turistů. V každém automobilu by totiž měly být speciální homologované výstražné svítilny, které mají nahradit doposud používané výstražné trojúhelníky.

Foto: Freepik

Údajnou výhodou této LED svítilny má být fakt, že se bude umisťovat přímo na auto a bude vidět ze všech stran. Každých 100 sekund vyšle navíc do mobilní sítě signál obsahující polohu vozidla. Každá takováto velká změna není samozřejmě bez ohlasů. I zde se zvedla vlna obav a dotazů.

Hlavním problémem je samozřejmě další finanční zátěž pro řidiče a zvláště pro turisty. Nevýhodou této LED svítilny se může stát i situace, kdy je automobil havarovaný či porouchaný za zatáčkou. Výstražný trojúhelník umístíte jednoduše před zatáčku, ale toto světo vidět před zatáčkou nebude. Není však vyloučeno, že se takovéto opatření rozšíří v rámci Evropské unie i k nám. Pro řidiče v České republice se pak od nového roku také upravuje jedno důležité pravidlo týkající se reflexních vest. Nově je totiž musí nosit i při nouzovém zastavení v obci.

Zdroj: Garaz.cz (odkaz)