Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Testování mobilních telefonů Realme je vždy příjemné, protože tento výrobce si drží svou elegantní linii a telefony většinou disponují dobrým zvukem a kvalitním fotoaparátem. Uvidíme, zda si i tentokrát dokázalo Realme udržet tento svůj vysoký standard kvality nebo nikoliv.

Vzhled

Mobilní telefon Realme 11 Pro 5G přináší svěží a moderní design, který zaujme na první pohled. Starší modely byly v mnoha ohledech velice podobné, avšak tento je diametrálně odlišný. Jakoby chtělo Realme povýšit svou úroveň. Místo celokovového či plastového těla se totiž Realme rozhodlo potáhnout záda bílou kůží.

Prostředkem je pak kůže prošívaná zlatou linkou a prakticky celé horní polovině pak dominuje velký kruhový modul na fotoaparáty, který je umístěný uprostřed. Hlavní snímač je pak umístěn uprostřed modulu s tím, že nad ním je přisvětlovací dioda a po stranách jsou další snímače. Oceňujeme také stříbrný prstenec, který obepíná hlavní snímač v jinak černém modulu.

Díky speciálnímu materiálu použitému pro zadní část se také nemusíte trápit s případnými otisky prstou či šmouhami. Přijemná je i hmotnost, která je pouhých 191 g. Telefon se tak drží velice pohodlně v ruce a dobře sedí, není příliš těžký a ani nepůsobí nijak lacině a zbytečně odlehčeně.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Z přední strany je infinity displej, který má uprostřed nahoře čistý průstřel selfie kamerky. Celé ovládání je na pravé straně, kde je ovládání hlasitosti a pod tím i power button. Ve spodu nalezenme pak pouze USB-C konektor a zásuvku na SIM kartu. Trochu nás akorát mrzí, že zde není i audio konektor Jack 3.5. Ten ale chybí i většiny nových modelů. Problém je v tom, že drátový přenos zvuku je daleko kvalitnější, než ten bezdrátový.

Displej

Displej je jednou z hlavních předností tohoto telefonu. S rozlišením 2412 x 1080 pixelů nabízí ostrý a detailní obraz. Technologie AMOLED již pak předznamenává krásné a čisté barvy. Můžeme pak potvrdit, že černá je skutečně černá a že telefon má kvalitní kontrast. Zároveň je zde i dobrá svítivost. Tu jsme měli vetšinou na automatice.

Světelné podmínky se totiž mění velice rychle a není příliš efektivní mít ji nastavenou neustále na maximum. Při čtení z displeje na ostrém denním slunci jsme pak nezaznamenali jediný problém. Displej je zkrátka dostatečně jasný, což umožňuje čtení i na slunečním světle. Díky rozměru 6,4 palce je obrazovka přiměřeně velká pro komfortní prohlížení obsahu. Celkově lze říct, že displej Realme 11 Pro 5G patří mezi ty nejlepší ve své třídě.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Fotoaparát

Realme 11 Pro 5G je vybaven fotoaparátem s rozlišením 100 Mpx, což je skvělá zpráva pro všechny milovníky fotografování. Hlavní fotoaparát zachycuje ostré a detailní snímky s přirozenými barvami. Telefon také nabízí různé režimy a funkce, které umožňují experimentovat s fotografiemi a vytvářet kreativní snímky.

Kvalita fotografií je velmi uspokojivá, zejména při dobrých světelných podmínkách. Vzhledem k rozlišení fotoaparátu je možné pořizovat i větší výřezy snímků bez ztráty detailů. Pro milovníky selfie je k dispozici také kvalitní přední kamera. Celkově je fotoaparát Realme 11 Pro 5G jedním z jeho nejlepších prvků.

Občas se během testování setkáváme s tím, že je fotoaparát vybaven umělou inteligencí, která dopočítává barvy a výsledné fotografie mají extrémně zvýšenou saturaci, což působí velice nepřirozeně a kýčovatě. V tomto případě, ale umělá inteligence odvedla dobrou práci, protože i snímky jsou vkusně doladěné. Například u režimu portrét máte pocit, že fotíte drahou zrcadlovkou, protože postava je krásně ostrá do nejmenších detailů, ale zbytek je lehce rozmazaný.

Výdrž

Výdrž telefonu je vždy velice těžké uvést, protože je zde mnoho faktorů, které ji ovlivňují, jako jsou zapnuté funkce, běžící aplikace na pozadí, atd. Při zapnutém telefonu a občasném kontrolování e-mailů a internetu jsme se dostali na krásné dva dny výdrže. Při neustálém využívání všech funkcí na maximum se ale stejně dostanete na plné pracovní den výdrže.

Za tuto velkou výdrž může Realme 11 Pro 5G vděčit zejména baterii o kapacitě 5000 mAh, která je i v této kategorii prémiových modelů nadprůměrná. Součástí balení je ale i rychlonabíječka, takže není problém vybitý mobil dobít za pouhých pár minut. Obecně řečeno do dvou hodin ho máte nabitý.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Výkon

Realme 11 Pro 5G je vybavený výkonným procesorem s frekvencí 2 GHz a operační pamětí RAM o velikosti 8 GB. Díky tomu telefon nabízí plynulý a rychlý výkon při multitaskingu a náročných úlohách. Při běžném používání je odezva telefonu okamžitá, aplikace se spouští rychle a přepínání mezi nimi je plynulé. Telefon je také schopný zvládnout i náročnější hry s vysokými grafickými nároky. Celkově je výkon Realme 11 Pro 5G více než uspokojivý a telefon splní očekávání i náročnějších uživatelů.

Závěr

Závěrem musíme uznat, že Realme 11 Pro 5G splnil naše vysoká očekávání a ve stránce designu je dokonce překonal. Realme 11 Pro 5G je skvělým přírůstkem na trhu mobilních telefonů. Nabízí moderní design, vynikající displej, výkonný fotoaparát, solidní výdrž baterie a dostatečný výkon pro všechny náročné úlohy.

Můžeme ho doporučit i pro uživatele, kteří se zajímají o fotografování a vyžadují skvělou kvalitu snímků. Díky vysokému rozlišení 100 Mpx a různým režimům a funkcím je možné vytvářet úžasné fotografie s bohatými detaily a věrnými barvami. Pro milovníky multimédií a her je tu také vynikající displej, který nabízí ostrý obraz, výrazné barvy a pohodlné prohlížení obsahu.

Jako pozitivum určitě musíme zmínit i jeho výdrž a kapacitu baterie, kvalitní zvuk, kvalitní displej a spoustu dalšího. Jediné, co bychom mohli tomuto modelu vytknout je absence audio konektoru Jack 3,5 mm. Zároveň bychom čekali i nějaký stupeň odolnosti vůči vodě či prachu. Telefon ale přišel spolu se silikonovým pouzdrem, který částečně tento problém řeší. Celkově ale musíme uznat, že tento telefon patří rozhodně mezi povedené a můžeme ho s klidným svědomím doporučit.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Realme