Foto: Freepik

Ať už si v technologiích libujete či nikoliv, měli byste trochu zpozornit před tím, než si budete vybírat svůj nový mobilní telefon. Zejména je potřeba věnovat pozornost některým funkcím a technickým parametrům. V dnešním článku si představíme nejdůležitější parametry, za které stojí si připlatit, ale také si povíme, které jsou jen zbytečným reklamním tahákem.

Faktorů, které je potřeba zvážit před nákupem je zkrátka mnoho. Každý uživatel má však ještě svá specifika a individuální potřeby. Pokud jste třeba manažer budete dbát na vzhled, eleganci a výdrž. Pro řemeslníka bude důležitá zase odolnost vůči prachu či vlhkosti, atp. I přes tyto individuální potřeby existují parametry, na které si musejí všichni uživatelé dávat pozor.

Operační systém

Základním parametrem pro výběr mobilního telefonu je pak jeho operační systém. Každý mobilní telefon je vybaven mobilním operačním systémem a většinou ještě nějakou nadstavbou či uživatelským prostředím od výrobce. Na trhu je nejrozšířenější operační systém Android. Setkáte se však ale i s iOS od Applu nebo HarmonyOS od Huawei. Od výběru operačního systému se pak odvíjí výběr výrobců.

Výkon

Výkon mobilního telefonu je neméně důležitým faktorem. Tento parametr se pak skládá ze třech částí, a to výkon procesoru, velikost operační paměti (RAM) a velikosti úložiště.

Foto: Freepik

Procesor

Výkon procesoru se uvádí v Hz a platí, že čím více Hz, tím větší výkon. Zároveň se velice často uvádí i takzvaný „Boost“. To je maximální výkon, kterým sice procesor z hardwarového hlediska nedisponuje, ale kterého i přesto může dosáhnout díky efektivnímu rozložení výpočetní síly. 

Některé novější procesory jsou pak i více vláknové. Můžete si to představit jako několik výrobních linek. Pokud máte dvou vláknový procesor v porovnání se silnějším jedno vláknovým, je pro vás ten vícevláknový lepší. Výpočetní síla se rozloží na dvě oddělená vlákna a procesor tak může provádět více operací a rychleji.

Operační paměť (RAM)

Základní smysl operační paměti je poskytnout prostor pro odkládání dočasných dat. Je to podobné, jako když jste ve škole počítali příklady z matematiky a měli své pomocné výpočty na papírku vedle. Tento papírek plnil stejnou funkci jako operační paměť. Když otevřete hru či aplikaci, je potřeba řada výpočtů a procesů, které se dočasně odkládají právě sem. Čím větší operační paměť máte, tím rychleji vám mobilní telefon poběží.

Úložiště

Posledním parametrem je úložiště. To může mít různou velikost i různou rychlost zapisování a čtení dat. Zde je samozřejmě žádoucí mít co možná největší úložiště. Jediné, na co vás musíme upozornit je paměťová karta. Pokud mobilní telefon podporuje nahrávání videí v kvalitě 4K, musíte mít i paměťovou kartu ideálně třidy „Class 10“, která je dostatečně rychlá, aby takový velký objem dat stihla vůbec zapsat.

Foto: Freepik

Displej

U displeje se hlídá jeho úhlopříčka, typ (jako je například LCD, AMOLED či OLED), rozlišení v pixelech (kolik barevných bodů máte na displeji), svítivost (jak jasně displej svítí – to ovlivňuje čitelnost displeje za slunných dnů) a kvalita barev. Čím lepší jednotlivé parametry máte, tím dražší bude mobilní telefon. My můžeme doporučit orientovat se na rozlišení displeje a svítivost. Ta sice bývá opomíjena, ale neprávem. Pokud máte hezké barvy a vysoké rozlišení, ale malou svítivost, nenapíšete na sluníčku ani SMS a mobil bude k nepotřebě.

Baterie

U baterie se zaměřte na její kapacitu s tím, že čím větší kapacita baterie, tím déle vám mobilní telefon vydrží. Zde doporučujeme podívat se i na některé recenze na konkrétní telefon či na udávanou výdrž. Je totiž možné, že některé modely mají sice malou kapacitu baterie, ale mají optimalizovaný operační systém, aby tolik neubíral. Ve finále tak vydrží tento model déle.

Fotoaparát

V dnešní době již mají téměř všechny mobilní telefony obstojný fotoaparát. Výrobci se sice předhánějí s maximálním rozlišením fotoaparátu, ale to je stejně jen napůl pravda. V reálu mají mobilní telefony velice malý snímač, který by nikdy nedokázal mít rozlišení 60 Mpx.

Vyfotí tak fotografii o rozlišení cca 3 Mpx a uměle dopočítá zbývající barevné body (pixely) tak, aby fotografie byla o rozlišení 60 Mpx. Nemáte tak fotoaparát s rozlišením 60 Mpx, ale mobilní telefon, který to do této kvality umí uměle dopočítat. Ve výsledku jsou pro nás důležité dva parametry, a to stabilizace obrazu, která je snad nejdůležitějším aspektem a kvalita výsledných fotografií. Zde se koukněte na uživatelské fotografie na internetu, jaké kvality jsou fotky. Zda jsou ostré, jestli černá není zašuměná a jestli není příliš velká saturace (vytažení sytosti barev).

Foto: Freepik

Konektivita

Z pohledu konektivity se dnes asi nesetkáte s mobilním telefonem, který by neměl Wi-Fi nebo Bluetooth. Spíše si pohlídejte, aby to obsahovalo i NFC, což je technologie pro bezkontaktní platbu mobilním telefonem. Některé dražší modely mohou mít i podporu sítí 5G. Zde ale chceme jen doporučit, abyste si zkontrolovali, že 5G je ve vašem městě dostupné. Plné pokrytí je jen v Praze a Brně a postupně se rozšiřuje do větších měst. Pokud ale žijete v malém městě, kde není pokrytí signálem 5G, nemá smysl utrácet za dražší technologie.

Cena

Asi nejdůležitějším faktorem je cena. Musíte dobře zvážit svůj rozpočet a na základě toho zvážit, jaký mobilní telefon je pro vás dostupný. Nejdražší modely jsou pak iPhone a Samsung a mezi dostupnější patří třeba Realme, které sice pochází z Číny, ale nabízí za nás stejné funkce a kvalitu jako Samsung, jen za zlomek ceny.

Počítejte tak s tím, že ideální mobilní telefon bude nad vaše finanční možnosti. Zde si pak musíte stanovit priority a promyslet si, ze kterých parametrů chcete ustoupit. Pro mě jsou třeba nejdůležitější výdrž, fotoaparát a rychlost. Klidně oželím i nekvalitní displej nebo špatný design.

Recenze

Rozhodně nezapomeňte se podívat na konkrétní uživatelské recenze či video recenze, kde uvidíte názor někoho nezávislého, uživatelské fotografie i zkušenosti s rychlostí a výdrží. Výrobce vám sice má povinnost uvést pravdivou technickou specifikaci, ale nikdy vám nebude říkat o špatných vlastnostech mobilního telefonu. Spíše si vybere jeden parametr, jako je například fotoaparát, a pokusí se vás oslnit tímto parametrem. To, že je mobil pomalý již zamlčí.

Závěr

Výběr mobilního telefonu je složitý i pro odborníky, natož pro lidi, kteří se těmto technologiím nevěnují. Proto je lepší tomu věnovat trochu času a začít si stanovovat a sepisovat vaše priority. Uvědomte si, co skutečně na mobilním telefonu používáte a co nikoliv. Které funkce jsou nezbytné a které zase zbytečné. Neutrácejte za něco, co nikdy nevyužijete.

Poté si stanovte svůj maximální rozpočet a můžete se začít poohlížet po svém mobilním telefonu snů. Každý model si rozklikněte, zkontrolujte parametry, prohlídněte recenze a pokračujte k dalšímu modelu. Důležité je také odlišit skutečné parametry od reklamy. Je třeba holým faktem, že mobilní telefony iPhone jsou stejně dobré, jako telefony z nižší třídy, které stojí polovinu. Uživatelé je ale kupují jen proto, že je to od Applu.

Zdroj: CoolBlue.nl (odkaz)