Foto: poskytnuto společností Realme, se souhlasem společnosti

Co najdete v balení?

V balení nalezneme, na rozdíl od mnoha konkurenčních modelů, nabíjecí USB-C kabel a 150W nabíjecí adaptér. Co také považujeme za velkou výhodu, je přítomnost čirého silikonového pouzdra, které zkrátka potěší. Samozřejmostí je i malá sponka na SIM kartu.

Vzhled

Telefon v ruce na první pohled sedne velice pěkně a nikde nic nevrže. Je krásně pevný, ale zároveň poměrně lehký. Dokazují to i rozměry 163,3 x 75,6 x 8,2 mm a váha pouhých 188 gramů. Tělo je sice plastové, ale působí luxusním a elegantním dojmem. Výhodou plastu je samozřejmě i nižší váha, což oceňujeme.

Telefon pochází z edice GT, což znamená, že je inspirován závodním speciálem, což mu nikterak neubírá na elegantnosti. Na zadní straně pak nalezneme modul se senzory fotoaparátů. Ty jsou rozděleny do takového trojúhelníkového uspořádání, kde nahoře je hlavní senzor, těsně pod ním je dioda blesku a dole nalezneme senzory pro ultraširokou a makro kameru umístěné vedle sebe.

Ovládání hlasitosti je pak na levé straně, kdežto tlačítko pro zapnutí je na pravé straně. Tlačítka jsou uspořádána tak, že pro jejich použití nepotřebujete nijak přehmatávat. Model Realme GT 3 Neo se navíc může pochlubit i stereo reproduktory. Ty nás poměrně slušně překvapily, protože nabídnou kvalitní zážitek s hlubokými basy, vyváženým středem a vysokými výškami bez chrastění a křupání.

Displej

U Realme GT Neo 3 je krásný a 6,7 palců velký AMOLED panel, který má rozlišení 2412 x 1080 pixelů, kategorizované jako Full HD+. Co je skutečně pozitivní je obnovovací frekvence 120Hz, podpora 10bitových barev či HDR10+. Barvy jsou u GT Neo 3 syté a mají v sobě živost a plnost.

Zkrátka když koukáte na film, je plný krásných kontrastů, protože černá je černá a bílá je bílá. To vám samozřejmě spolu se stereo reproduktory umožní prožít úchvatný zážitek. Změnu zaznamenal i průstřel, který nalezneme tentokrát přesně uprostřed. Za zmínku určitě stojí i rychlá čtečka otisků prstů, která také není samozřejmostí. V mnoha případech se může člověk setkat s tím, že se zkouší přihlásit několikrát a stejně musí zvolit PIN. To se nám u Realme GT 3 Neo nestalo ani jednou.

Výkon

Hlavním srdcem, které pohání Realme GT Neo 3 je čipset MediaTek Dimensity 8100. Většina mobilních telefonů dneska obsahuje čipset Snapdragon, ale tento od MediaTeku mu může při nejmenším konkurovat. Naším poznatkem, který jsme zjistili ohledně tohoto čipsetu je, že se tak nepřehřívá, jako Snapdragon.

U Snapdragonu se nezřídka kdy stává při dlouhém používání, že je zadní část mobilu rozpálená. U MediaTeku se nám to nestalo. Je to však pravděpodobně i tím, že Realme vytvořilo efektivní chlazení. Vyzkoušeli jsme na tomto mobilu i skutečně náročné hry a žádné zaváhání zde nebylo. Jen hezký obraz, svižná hra a dobrý zvuk. Neumíme si na rovinu představit činnost, u které by se vám sekl.

Výdrž

Již v úvodním představení jsme uvedli, že Realme GT Neo 3 má 150W nabíječku, což zaručuje extrémně rychlé nabíjení. Baterie má kapacitu 4 500 mAh, a proto ji nabijete z prázdné kapacity na plno za neuvěřitelných 15 minut. Spokojeni jsme byli i s výdrží samotnou, uvážíme-li, že zde máme 120Hz obnovovací frekvenci a kvalitní displej.

Při celodenním používání, chatování, focení, natáčení, úprava videí, brouzdání na internetu jsme dosáhli večer zbytkové kapacity 34%. Vzhledem k tomu, že se ale nabíjí Realme GT Neo 3 jen 15 minut, není to vůbec žádný problém. Pokud se ráno vzbudíte bez baterky, stačí se nabít na plno, než si uděláte a sníte svou snídani.

Fotoaparát

U fotoaparátů nás asi nemůže nic moc překvapit, protože tyto snímače jsme viděli již u předchozího modelu. Potěší přítomnost PDAF a optické stabilizace. Při focení jsme získali extrémně krásné obrázky, které byly ostré, vyvážené a hlavně nebyly přepálené či nebyla nevkusně vytažená sytost.

Při šeru či při focení v noci musíte samozřejmě počítat i s mírným šumem, který je ostatně u všech fotoaparátů. V tomto případě, ale hodně zapracuje HDR, které dokáže celkem přirozeně potlačit tmu a vytáhnout barvy. Video zde můžete natáčet v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu.

To byl hlavní senzor, který budete používat primárně. Dalším senzorem je ultraširoký 8 Mpx, který má výhody a nevýhody průměrného ultraširokého senzoru, jako je zaoblené kraje, na světle ostré a krásné obrázky, ve tmě trochu šum. Posledním senzorem je 2 Mpx makro snímač, který můžete občas využít k focení detailů. I tento senzor je pak na rozdíl od hlavního senzoru více méně průměrný.

Závěr

Závěrem musíme konstatovat, že nás tento telefon v každém případě zaujal, protože poskytuje vše, co se od mobilu čeká – dlouhá výdrž, rychlé nabíjení, dobrý výkon, kvalitní zvuk i displej a hezké fotky. Jedinou nevýhodou mohou být jen dvě věci, a to absence audio konektoru Jack 3,5 a o trochu vyšší cenovka. Nicméně v současné době je docela dobře možné, že se dostane do předvánoční slevy typu Black Friday a v tomto případě byste po něm měli sáhnout. Konkurence v podobě Samsungu Galaxy či iPhona je v tuto chvíli bezpředmětná, protože oba tyto modely se prodávají za několikanásobně větší cenu, ale v reálu nenabízí prakticky nic na víc.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Realme