Foto: Freepik

V dnešním rychle se rozvíjejícím světě přicházejí nové technologie, které přetvářejí způsob, jakým žijeme. Již od pradávna se lidé snažili vymyslet nějaký přístroj či technologii, která by jim automatizovala či zjednodušila jejich každodenní činnosti. Stejné je to i v případě chytré domácnosti.

Chytrá domácnost je označení pro síť propojených elektronických zařízení a systémů, které slouží k automatizaci a zlepšení různých aspektů našeho domácího života. Můžeme si tak představit chytrou zásuvku, chytrou žárovku, chytrou lednici, chytrou televizi a mnoho dalšího.

V podstatě se jedná o soubor zařízení, která jsou vzájemně propojena a řízena pomocí internetu. To umožňuje uživatelům ovládat různé funkce domácnosti z jednoho centrálního zařízení, například chytrého telefonu, tabletu nebo počítače. Chytrá domácnost nabízí mnoho výhod, včetně zvýšeného komfortu, bezpečnosti a energetické efektivity.

Foto: Freepik

Jaké jsou zařízení pro chytrou domácnost?

Mezi hlavní zařízení, která najdeme v chytré domácnosti, patří:

  1. Chytré osvětlení: Chytrá světla lze ovládat z dálky pomocí mobilního zařízení. Umožňují nastavit různé scény, regulovat intenzitu světla a dokonce i synchronizovat s dalšími zařízeními v domácnosti.

  2. Chytré termostaty: Tato zařízení umožňují uživatelům ovládat topení a klimatizaci na dálku. Díky automatickému nastavení teploty podle rozvrhu a detekci přítomnosti se zvyšuje energetická účinnost. Jinými slovy můžete ušetřit nemalé peníze. Můžete si nastavit třeba funkci, že topení začne topit jen když budete v místnosti. Nemusíte tak vytápět celý dům či byt, ale jen ty místnosti, kde skutečně jste.

  3. Chytré zabezpečení: Systémy chytrého zabezpečení nabízejí vysokou úroveň ochrany domu. Mohou zahrnovat kamery, senzory pohybu, detektory kouře a propojení s bezpečnostními společnostmi.

  4. Chytré spotřebiče: Moderní spotřebiče, jako jsou chytré lednice, pračky nebo trouby, mají schopnost se připojit k internetu. To umožňuje monitorování a řízení spotřeby energie a dává uživatelům větší kontrolu nad provozem těchto zařízení. Tato zařízení s vámi pak komunikují a upozorní vás, že je maso upečené nebo že v lednici chybí mléko.

  5. Chytrá multimédia: Tento prvek zahrnuje chytré reproduktory, televize a streamovací zařízení, která umožňují streamování hudby, filmů a televizního obsahu z různých zdrojů. Navíc mohou být integrovány do dalších systémů, jako je chytré osvětlení nebo termostaty, pro vytvoření komplexního domácího systému.

Foto: Freepik

Prvním krokem k úsporám je pak logicky mít přehled nad tím, kolik vám jednotlivá zařízení spotřebovávají elektřiny. Zároveň můžete odhalit, která zařízení jsou tzv. „žrouty energie“. Díky optimalizaci spotřeby tak můžete výrazně ušetřit. Navíc chytrá zařízení mají zpravidla menší spotřebu, viz naše recenze na chytrou žárovku. Zde jsou pak vyjmenované nějaké výhody chytré domácnosti:

  1. Energetická efektivita: Díky chytrým termostatům a osvětlení lze lépe řídit spotřebu energie. Automatické vypnutí světel, když nikdo není v místnosti, nebo optimalizace topení a chlazení v závislosti na přítomnosti lidí mohou vést ke snížení energetického plýtvání a nižším účtům za energie.

  2. Monitorování spotřeby: Chytré měřiče elektřiny a vody umožňují uživatelům sledovat a analyzovat svou spotřebu. Tím se dá identifikovat neefektivní používání a najít způsoby, jak snížit spotřebu a náklady.

  3. Prizpůsobení tarifu: Některé chytré systémy mohou sledovat a analyzovat cenové tarify elektřiny a umožnit automatické spouštění spotřebičů ve vhodných časech, kdy jsou tarify nižší. To pomáhá optimalizovat spotřebu energie a snížit náklady.

Chytrá domácnost přináší mnoho výhod a přispívá ke zlepšení našeho každodenního života. Automatizace a řízení na dálku umožňují vyšší pohodlí, zvýšenou bezpečnost a úspory energie. Vzhledem k neustálému rozvoji technologií se dá očekávat, že chytré domácnosti budou hrát ještě větší roli v našich životech v budoucnosti. To, co dneska vypadá jako sci-fi totiž může být za deset let běžnou realitou.

Zdroj: Investopedia.com (odkaz)