Foto: Pixabay

WhatsApp je nejpopulárnější komunikační aplikací na světě a miliardy lidí ji každý den používají k chatování s přáteli, rodinou, místními skupinami a dokonce i s podniky. Ale tak velká uživatelská základna znamená, že ne každá interakce bude pozitivní, a proto WhatsApp zavedl blokovací systém, který vám umožňuje ignorovat zprávy, které nechcete vidět. 

Na rozdíl od blokování na sociálních médiích, jako je Twitter, WhatsApp vás neinformuje, jestli jste byli zablokováni, což vás trochu nechává ve stínu. Nicméně existuje několik způsobů, jak zjistit, zda vás konkrétní uživatel zablokoval, i když neexistuje žádný seznam, který byste mohli zkontrolovat a s jistotou to zjistit.

Nemůžete vidět žádné změny v jejich profilové fotce nebo stavu

Toto je obtížné potvrdit, ale jakmile jste zablokováni na WhatsAppu, profilová fotka a stav blokující osoby se pro vás již neaktualizují. Toto je samozřejmě dobrý indikátor pouze v případě, že osoba, kterou podezíráte z blokování, má zvyk aktualizovat svůj stav nebo profilovou fotku. Pokud se liší od jejich obvyklého chování, může to být známka, že jste zablokováni, nebo to může znamenat, že jednoduše nic nového nenahráli.

Pokud znáte někoho jiného, kdo má přístup k WhatsAppu blokující osoby, můžete se jich zeptat, zda se profilová fotka nebo stav změnily, ale to je z velké části jediný způsob, jak to můžete zjistit pomocí tohoto postupu.

Nemůžete vidět, kdy byli naposledy online

Jedna z nejpopulárnějších funkcí WhatsAppu je funkce „naposledy viděno“. Jedná se v podstatě jen o ukazatel, který ukazuje, kdy byl uživatel naposledy aktivní, ale pokud tato informace chybí, může to být možným indikátorem, že jste byli zablokováni. Tuto funkci je možné i manuálně deaktivovat, a proto ani tento způsob není zaručený. 

Zprávy nejsou doručeny a hovory selhávají

Tento bod se zdá být zřejmý, ale nemůžete posílat zprávy ani volat někomu, kdo vás zablokoval. Ale je to složitější než jen to — pokaždé, když pošlete zprávu někomu na WhatsAppu, série háčků ukazuje doručovací stav zprávy. Jeden háček znamená, že zpráva byla odeslána, ale nebyla přijata. Dva háčky znamenají, že zpráva byla přijata, ale nebyla přečtena. Nakonec, dva modré háčky jsou potvrzením o přečtení zprávy. Pokud jste zablokováni, vaše zpráva se nikdy neposune dál než do první fáze a hovory automaticky selžou.

Ale stejně jako u předchozích možností ani tento způsob není stoprocentním ukazatelem. Vždyť hovory selžou a zprávy se nedoručí, pokud není telefon cílové osoby připojen k internetu nebo je vypnutý, takže to není znak blokování, pokud zůstává zpráva nedoručená po značnou dobu.

Foto: Pixabay

Nemůžete je přidat do skupinového chatu

Také nebudete moci přidat někoho, kdo vás zablokoval, do nové skupinové konverzace. Existující skupinové chaty budou fungovat normálně, ale pokus o přidání někoho, kdo vás zablokoval, do nového chatu skončí zprávou, ve které se vysvětluje, že nemáte oprávnění k provedení této akce. Toto je pravděpodobně nejspolehlivějším ukazatel blokování, zejména pokud je kombinován s kterýmkoli z předchozích znaků.

Respektujte rozhodnutí toho, kdo vás zablokoval

Přestože tyto tipy mohou být užitečné, je tu ještě něco, co byste měli zvážit, než se stanete detektivem na WhatsAppu. Je v pořádku, pokud vás někdo zablokoval!

Pokud vás někdo zablokoval, ujistěte se, že respektujete jeho rozhodnutí a nepokoušejte se obejít blokaci, s výjimkou v extrémních případech. Existuje mnoho důvodů, proč někoho zablokovat, a často není zapotřebí vysvětlení. Samozřejmě, zkuste výše uvedené metody použít k potvrzení blokace, pokud je to možné, ale poté se snažte zapomenout a jít dál.

Vždy je důležité respektovat osobní hranice a rozhodnutí druhých lidí. Blokování na komunikačních platformách je součástí ochrany soukromí a pohodlí uživatelů. Mějte na paměti, že každý má právo na to, s kým si přeje komunikovat a s kým ne. Buďte ohleduplní a pokračujte v používání WhatsAppu s respektem k ostatním uživatelům.

Zdroj: Digitaltrends.com (odkaz)