Foto: poskytnuto společností ViewSonic, se souhlasem společnosti

Základním parametrem každého herního monitoru je samozřejmě obnovovací frekvence, která je u běžných monitorů třeba 60 Hz. Pro hráče je pak nejlepší mít obnovovací frekvenci okolo 240 Hz. Nejlepší je pak kombinace s kvalitním IPS panelem ve vysokém rozlišení a kvalitním podáním barev. Dle technických specifikací by přesně tyto parametry měl splňovat monitor ViewSonic XG2431, ale v konkurenčním porovnání by měl vycházet s lepší cenovkou.

U ViewSonic XG2431 je navíc velice dobrá doba odezvy 0,5 ms (MPRT) spolu s technologií AMD FreeSync Premium. Výkon monitoru si navíc může každý hráč upravit podle sebe díky předvolbám ViewMode, kde jsou režimy pro sledování filmů, hraní her či práci se soubory.

VZHLED

Vzhledově se jedná o klasický širokoúhlý monitor s úhlopříčkou 24″, konkrétně se jedná o 24″ IPS displej s Full HD rozlišením. V křivkách a designu pak jednoznačně poznáváme tvorbu ViewSonic, kteří si zakládají na jednoduchosti a elegantnosti. Vzhledem pak připomíná svého kolegu ViewSonic VP2776, o kterém jsem také psali uživatelskou recenzi.

Pozitivně hodnotíme poměrně úzké rámečky kolem displeje i bytelnou konstrukci, která ale nepůsobí masivně, ale elegantně. Ze zadní strany pak nalezneme dva HDMI2.0 porty a jeden DispleyPort jakožto vstupní porty. O zvuk se postarají dva zabudované reproduktory o výkonu 3W každý. Velice pozitivně hodnotíme i přítomnost audio jack 3,5 mm, díky kterému si můžete zvuk pustit přímo do sluchátek.

BARVY

Barvy jsou krásně živé a syté. Naštěstí nejsou až přepálené. Vděčit za to můžeme technologii mini-LED. Vývojáři ViewSonic se na kvalitu barev skutečně zaměřili a získali pro tento monitor i certifikaci DisplayHDR, která se zase stará o realistický obraz. Podívali jsme se i na barevný gaut, který je 72 % NTSC a 104 % sRGB, což je skutečně kvalitní.

Každý hráč ak dozajista ucení vysokou obnovovací frekvenci 240 Hz a dobu odezvy 0,5 ms (MPRT). 240 Hz je pak k dispozici jak přes DisplayPort, tak přes HDMI. Jistým benefitem je i filtr modrého světla a technologie Flicker-Free, které jsou naprosto nezbytné pokud chcete pracovat na počítači déle, protože šestří vaše oči a předchází nebezpečným zánětům v oku.

Jednoznačně můžeme konstatovat, že barevné podání je více než nadprůměrné a skutečně jsme nezaznamenali díky vysoké obnovovací frekvenci žádné odlesky, ba naopak. Všechny hry měly krásně plynulé načítání snímků a přijde nám, že právě díky skvělým detailům při hře je vlastně váš monitor i váš spoluhráč. V hraní vám pomůže i technologie AMD FreeSync Premium, která v podstatě dokáže plynule synchronizovat výstupní snímkovou frekvenci mezi grafickou kartou a monitorem. Jinými slovy zajišťuje, aby obraz byl plynulý a bez sekání.

BALENÍ

Monitor vám přijde zabalený v poměrně malé krabici ve třech dílech, které do sebe jen zacvaknete. Napájení tohoto monitoru je pomocí napájecího kabelu IEC, který je samozřejmě také součástí balení.

ZORNÝ ÚHEL

Tento monitor má velkou výhodu v tom, že i když je celá jeho konstrukce pevná a stabilní, umožňuje naklápění do různých úhlů. Na výšku si ho můžete naklopit až o 90 stupňů otočit také o 90 stupňů na obě strany. Veškeré otáčení je pak pohodlné a plynulé. Obecně ale můžeme potvrdit údaj od výrobce, že úhel vertikálního i horizontálního pohledu je 178 stupňů. Jinými slovy díky nadprůměrnému jasu 230 nitů není problém pozorovat film i za silného protisvětla a dokonce i pro osobu, které stojí prakticky vedle monitoru.

VYUŽITÍ

Herní monitor XG2431 je primárně vyvinut tak, aby vyhověl i sebenáročnějšímu hráči. Jedná se však o víceúčelový monitor, který můžete využít i na řadu dalších funkcí než jen na hraní her. Díky kvalitnímu podání barev si užijete i sledování filmů nebo práci s grafikou či soubory. Na všechny tyto práce jsou předvoleny i samostatné režimy, které by měly maximálně využít potenciál monitoru pro danou činnost.

ZÁVĚR

Pokud chcete dosáhnout nejlepšího herního zážitku, nebude vám rozhodně stačit pořídit si drahý počítač s nadupanou grafickou kartou. Vždy vás budou limitovat možnosti monitoru. Většina herních monitorů, i těch nejdražších, pak má obnovovací frekvenci na 144 Hz. Pro nejlepší zážitek se ale musíte dostat přes 200 Hz. To je přesně to, co na tomto monitoru obdivujeme. Upřimně řečeno, jen těžko se přechází zpět na klasický pracovní monitor s 90 Hz.

Vezmemeli v úvahu i kvalitní podání barev, které jsou syté a živé a díky technologii HDR i dobře kontrastně vyvážené, tak máte před sebou kvalitní monitor s nadprůměrnými vlastnostmi za celkem dobrou cenu. Výhodou je také velký pozorovací úhel, přítomnost výkonných reproduktorů a také přítomnost audi konektoru.

Za naší redakci ho tedy můžeme jen vřele doporučit. Chtěli jsme v rámci objektivity zmínit i nějaké negativa, ale upřímně řečeno se hledají jen těžko. Jediné, co bychom asi zmínili je rozlišení Full HD místo 2K, které bychom očekávali. Vzhledem k podání barev si ale ani tohoto nižšího rozlišení ani nevšimnete. Posledním faktem je úhlopříčka. Pro uživatele, kteří potřebují maximálně využít svůj malý prostor je ideální. Pro někoho, kdo chce mít obrovskou plochu před sebou je možnost zapojit dva tyto monitory do série.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností ViewSonic