Foto: poskytnuté společností ViewSonic, se souhlasem společnosti

Společnost ViewSonic se snažila vyjít vstříc svým uživatelům a zkoubila herní a grafický monitor do jednoho. Jedná se tak o grafický monitor, kterému ale nechybí ani herní funkce, jako vysoká obnovovací frekvence 165 Hz nebo další možnosti nastavení a úprav v dodávaném softwaru. Na první dojem jsme byli překvapeni krásnými a plnými barvami, které mají velké pozorovací úhly.

VZHLED

Monitor ViewSonic VP2776 je velice úzký a má i úzké rámečky. Monitor je samozřejmě možné umístit i na stěnu, ale my jsme ho měli ve stabilním a pevném stojanu, ve kterém se dá i pohodlně a lehce natáčet do různých úhlů. Možná se ptáte, v jaké kategorii ho vidíme my? Odpověď je téměř jednoznačná – za nás je to výborný grafický monitor určený pro uživatele pracující s grafikou, videem a fotkami, který ovše disponuje i pokročilými herními funkcemi.

Unikátním doplňkem, který se dodává spolu s monitorem, je praktické magnetické stínítko. Samotné stínítko je velice praktické a skladné a zároveň se velice lehce nasazuje. Upřímně řečeno jsme stínítko z monitoru ani nesundali, protože bránilo oslňujícím slunenčím paprskům zhoršovat kvalitu obrazu. Tento doplněk k monitoru není běžný, ale mnohokrát jsme ho ocenili, i při detailní úpravě fotografií či práci z grafikou.

Samotný monitor má pak velice kvalitní konstrukci vyrobenou z lepších materiálů. V kovovém stojanu je pak umístěn i otvor pro svod kabelů a kruhový výřet, do kterého můžete umístit dodanou optickou sondu. Na zádech pak je prostor pro připojení monitoru a je zde celá řada konektorů. Celý prostor pak můžete zakrýt dodaným plastovým krytem.

KONEKTIVITA

Pokud se podíváme na konektivitu, tak zde nalezneme opět vše potřebné, jako například dva porty HDMI a zároveň jeden DP na připojení obrazu. Je zde navíc možnost propojit počítač s monitorem pomocí USB-C s 90W. Z portů musíme ale ještě zmínit dva USB-B konektory, čímž monitor získává samozřejmě větši možnosti uplatnění. Někomu by ale mohl chybět ethernetový port.

OVLÁDÁNÍ

Ovládání monitoru se provádím omocí malého a praktického joysticku pod který se nachámí tlačítko na vypínání monitoru. Joystick se nachází na zadní straně monitoru vpravo dole. Pochvalu určitě zaslouží i za praktickou optickou sondu, která u mnohých monitorů jen překáží. V tomto případě má své místo v kruhovém průřezu v základně monitoru, takže nikde překážet nebude.

Se sondou jsou spojeny dva kabely, a to micro USB, který vede do monitoru a USB-A, který zase vede přímo do počítače. Na sondě se nachází dvě tlačítka a kruhový volič. Samotná optická sonda je pak jakousi alternativou pro výše zmíněný joystick. Pro běžné používání si zkrátka monitor nastavíte a můžete pracovat na své grafice. Pokud ale chcete hrát hry, budete potřebovat měnit nastavení častěji a v tomto případě je pak výhodné ovládat monitor přes optickou sondu. Jako poslední ještě zmíníme funkce Blue light reduction a flicker reduction, což je opět velkým plus.

OPTICKÝ VÝKON

Co se týče kategorizace či výrobní technologie monitoru, tak zde nalezneme nano IPS displej s rozlišením 2560 x 1440 px, což je 2K. Pozitivně musíme hodnotit i obnovovací frekvenci 165 Hz s přetaktováním, bez kterého máte jen 144 Hz. Jas displeje je pak dle technických parametrů 400 cd/m2, s čímž byste neměli mít sebemenší problém. Všechny barvy jsou krásně syté i při protisvětle. Problém s protisvětlem je pak menší, když navíc využijete i stínítko.

Poměrně nezvyklý je pak pozorovací úhel 178°, který je tedy uváděn bez stínítka. Statický kontrast je od výrobce uváděn na hodnotě 1:1000. Měřili jsme také spotřebu monitoru, která se samozřejmě odvíjela od nastavení jasu, kde platí úměra, že čím větší jas, tím větší spotřeba. Ta se v maxiální hodnotě pohybovala okolo 50 W. Průměrně jsme se však dostala na 40 W, což koresponduje i s údajem od výrobce.

Pozitivní překvapení byla i kalibrace, která je již z výroby s malou odchylkou přesná stejně jako rovnoměrnost barevné odchylky (to znamená, zda je jedna barva stejná na různých částech displeje). Posledním bodem našeho testování jsou barvy samotné, které jsou velice krásné, plné a ještě více umocňují zážitek z hraní her či sledování filmů. Pro práci grafika je pak takovýto monitor prakticky nepostradatelný.

ZÁVĚR

Závěrem musíme jednoznačně tento monitor doporučit. Výsledné parametry překonávají klasické kancelářské monitory, ale zároveň jsou zhruba ve střední třídě u herních monitorů. Jde tak o povedeného obojživelníka, kterého můžete použít jak k hraní her, sledování filmů, tak k celodenní kancelářské a grafické práci.

V porovnání s konkurencí se v poměru cena a výkon vede skutečně dobře, takže i cenovka se zdá jako odpovídající. Kdybychom měli vytáhnout základní výhody, tak to budou kvalitní barvy, obnovovací frekvence a stínítko, které je užitečné, ale u konkurence hodně ojedinělé.

Zdroj: uživatelské testování IT pro Tebe, informace poskytnuté společností ViewSonic