Foto: Pixabay

V současné době se pracuje nejen u nás, ale v celém světě na nasazení a rozšíření 5G mobilních sítí. Ty slibují oproti současné LTE o mnoho vyšší rychlost a tím pádem i větší možnosti ve světě technologií. Nedávno jsme vás informovali o tom, že Dopravní podnik hl. m. Prahy dokončil předčasně nasazení 5G sítě po celém pražském metru.

I když rozšiřování a nasazování 5G sítě ještě není ani zdaleka u konce – spíše se zdá, že je v začátku – začínají vědci ze všech koutů světa aktivně pracovat na nové generaci, a to 6G sítě. Překvapením je zpráva z posledních dnů, podle které by klíčové technologie pro mobilní komunikační sítě mohly být dostupné již příští rok, přičemž 6G síť přijde už v roce 2030.

Foto: Pixabay

Rychlost této nové sítě by měla být ve srovnání s 5G sítí zhruba 100krát navýšena, a to až na jeden terabajt za sekundu. To umožní vývojářům zapojit do této sítě i špičkové inteligentní zařízení a výpočetní techniku. V tuto chvíli vývojáři 6G sítě řeší otázku, jak zabezpečit přenos tak obrovského množství dat kamkoliv na světě.

O možnostech využití 6G sítě se vedou spory a každý národ či každá instituce vidí své možné využití. Obecně však Češi chtějí tuto síť využít na testování dronů za hranicí viditelnosti, videohovory se složkami Integrovaného záchranného systému v případě krize či obecně k zajištění bezpečnosti obyvatel.

Naproti tomu v Jižní Koreji mají daleko větší plány, protože chtějí pomocí 6G sítě digitálně klonovat lidi. Společnost Samsung pak v jedno ze svých oficiálních prohlášení uvedla, že s pomocí pokročilých senzorů, umělé inteligence a komunikačních technologií bude možné replikovat fyzické entity včetně lidí, zařízení, objektů, systémů, a dokonce i celých míst, ve virtuálním světě.

Společnost Samsung a Huawei již před několika lety spustili zvláštní oddělení určené pro výzkum 6G sítí. Dle dosavadních údajů z výzkumu a vývoje plyne, že by rychlost měla být vyšší než 1000 Gbps a latence téměř desetinová, tedy pod 100 mikrosekund. Naprostou novinkou, kterou společnost Samsung chystá, a která by měla přijít spolu s 6G je tzv. imerzivní rozšířená realita (XR), což jsou v podstatě věrohodné mobilní hologramy či digitální repliky.

Pomocí těchto technologií pak budou moci lidé také lépe provozovat své digitální dvojče ve virtuálním světě. I když toto všechno zní lákavě a neuvěřitelně, hlavními uživateli této sítě nové generace budou především stroje. Ty totiž využijí její potenciál na plno.

Zdroj: Techxplore.com (odkaz), SeznamZprávy.cz (odkaz)