Foto: Pixabay

Hladomor je něco, co trápí především rozvojové země a co v současné době pandemie koronaviru trápí i ředitele Světového potravinového programu v rámci Organizace spojených národů. Ten uvedl jednoduché řešení celosvětové krize. Podle něj by jednorázový příspěvek od dvou nejbohatších lidí na světě – Muska a Bezose – tuto krizi vyřešil.

Musk na to obratem reagoval slovy, že pokud mu OSN ukáže, jak se šesti miliardami ukončí hladomor, prodá klidně akcie Tesly. Požaduje však, aby vše bylo otevřené a transparentní, aby si každý mohl zkontroloval, jak se peníze utrácí. Ředitel programu, David Beasley, uvedl v pořadu Connect the World, že jednorázový finanční příspěvek ve výši šesti miliard dolarů by zachránil život 42 milionům lidí odsouzených na smrt hladověním.

Na Muskův komentář pak Beasley odpověděl, že ho může ujistit, že Světová zdravotnická organizace má naprosto transparentní a otevřené účetnictví. Zároveň upozornil na to, že tyto peníze by sice nevyřešily hladomor, ale prý by odvrátily nejhorší scénář.

Foto: Pixabay

Elon Musk je v tuto chvíli nejbohatší muž na světě se svým jměním 311 miliard dolarů, za což vděčí nárůstu cen akcií jeho automobilky Tesla, jejíž hodnota překročila 1 bilion dolarů. Otázkou je, co je efektivnější – vypracovat v místě, kde dochází k hladomoru takový systém, aby k němu nedocházelo nebo lidem neustále kupovat jídlo.

Je jisté, že lidé umírající na hlad musí být nakrmeni, ale zároveň musí být investice efektivní a musí tento problém řešit dlouhodobě. Nabízí se tak možnost spíše za tyto peníze nakoupit třeba pozemky a naučit lidi obdělávat půdu a hospodařit tak, aby se do této fáze již nedostali. Každopádně je zapotřebí přemýšlet nad systémovým řešením. Pokud se lidé teď nakrmí, za několik let bude v tamních oblastech znovu hladomor. Jedním z důvodů bývá i skutečnost, že hladovějící manželský pár má často pět a více dětí, které zkrátka nedokáže nakrmit.

Zdroj: Edition.cnn.com (odkaz)