Zdroj: Pixabay

Během příštího roku by se měla otevírat továrna známé automobilky Tesla patřící Elonu Muskovi na výrobu crossoveru Modelu Y. Situována je v Grünheide poblíž Berlína a podle všeho by to měla být velice významná posila pro německý trh práce, protože potřebuje najmout sedm tisíc lidí. Zajímavé však je, že by zaměstnanci měli být zaplaceni královsky, a to i na německé poměry.

Na nejnižší pozici pro nekvalifikované zaměstnance je totiž nástupní mzda 73 tisíc korun. Pokud má uchazeč odborné vzdělání má nárok na základní mzdu 94 tisíc korun. Vzniká tak velká konkurence pro všechny ostatní automobilky v kraji, které mají standardní tarifní mzdy.

V praxi tak můžou zaměstnanci jiných továren bez výčitek přejít k Elonovi. Je skutečností, že všechny pozice v automobilovém průmyslu jsou ohodnoceny vyšší mzdou než v jiných oborech. I v našich končinách bere dělník ve Škoda Auto průměrně 41 tisíc korun hrubého. Uvidíme tak, jak výstavba nové továrny ovlivní trh práce a trh s elektromobily. U nás se Tesle začíná dařit. Jen letos se prodalo u nás 328 vozů, což je v meziročním srovnání prudký nárůst.

Zdroj: iHned.cz