Zdroj: Pixabay

Konec pandemie či obecného ohrožení je mnohdy spojován s příchodem účinné vakcíny. Podle ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, Jakuba Dvořáčka, jsou vakcíny ze západu bezpečné a lidé v Česku by je mohli mít již v lednu, ovšem první kousky přijdou pro klíčové pracovníky ještě letos. Dodal ještě, že v Číně a Rusku se s očkováním již začalo, a to především všech, co pracují v první linii.

„Jsem přesvědčen, že do konce roku bude prvním lidem k dispozici vakcína proti covidu-19. Záleží na tom, jak proběhne finální zhodnocení slibných vakcín v Evropské lékové agentuře. A samozřejmě zda Evropská komise schválí využití těchto vakcín pro evropskou populaci.“ Jakub Dvořáček, ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Pan Dvořáček má na mysli vakcínu, která je v klinickém testování prozatím nejdále a je to vakcína společnosti AstraZeneca. Výroba vakcíny je extrémně náročná a trvá až sedm měsíců, proto museli s výrobou účinných vakcín začít společnosti již na jaře.

Lidé se však nemusejí bát, že by je někdo do očkování nutil, podle Dvořáčka bude očkování na dobrovolné bázi. Dvořáček sice připustil, že se u části dobrovolníků objevily nežádoucí účinky, ale přikládá to za vinu tomu, že dobrovolníci byli nakaženi skrytou nemocí, o které v době testování vakcíny ještě nevěděli. Podle něj je toto běžné při jakémkoliv testování.

Odpovědnost za výběr takové vakcíny, u které je menší pravděpodobnost výskytu vedlejších problémů, nesou praktičtí lékaři. Vakcín je však velice limitované množství, takže se s velkou pravděpodobností během příštího roku ani nedostane na všechny, kteří se chtějí dobrovolně nechat očkovat. Není zároveň vyloučeno, že nakonec budou úspěšnější ty vakcíny, které již nyní používají v Rusku nebo v Číně.

Zdroj: iDnes.cz