Zdroj: Pixabay

O tom, že již vyšla nová verze aplikace Ministerstva zdravotnictví eRouška 2.0 jsme Vás již informovali. První verze této aplikace se přes různá doporučování z nejvyšších míst nesetkala s přízní a za pět měsíců její existence byla stažena pouze do 270 tisíc zařízení. Naproti tomu druhá verze funguje prozatím jen pár dnů a za pouhých 24 hodin zaznamenala téměř totožný počet stažení, jako první verze za skoro půl roku.

„Za prvních 24 hodin si novou aplikaci eRouška stáhlo pro platformy Android a iOS 240 tisíc lidí. Vzhledem k tomu, že první verze aplikace měla za celou dobu od svého uvedení 270 tisíc stažení, považujeme to za obrovský úspěch.“

Druhá verze není jen vylepšení té první, ale jedná se prakticky o novou aplikaci, která pracuje na jiných principech již od základu. Místo prodloužené ruky hygieny mají nyní občané aplikaci, která shromažďuje všechna data, aktuální opatření a dokonce Vás i varuje, pokud jste se během posledních dvou týdnů setkal s někým nakaženým.

Sám ministr zdravotnictví, Adam Vojtěch, označuje tuto aplikaci jako informativní nástroj pro každého z nás. Celý princip fungování je velice primitivní. Aplikace eRouška využívá technologii Bluetooth na vašem chytrém telefonu. To kenuje veškerá zařízení v dosahu, která také disponují aplikací eRouška 2.0. Poté pomocí síly signálu zjistí, zda jste se k druhé osobě přiblížili na vzdálenost menší než dva metry po dobu delší než 15 minut.

Zdroj: Pixabay

Takovéto údaje jsou pak v aplikaci anonymně uloženy. V případě nákazy koronavirem dostane postižený od hygieny unikátní kód, který pak zadá do své aplikace. Ta se již postará, aby zaslala varování všem lidem, kteří přišli s postiženou osobou do kontaktu. Vzhledem k tomu, že aplikace běží na pozadí, může být zapnutá neustále. Je však logické, že aplikace nepozná, zda druhá osoba má roušku či zda vy sami nosíte respirátor FFP2.

Pokud i vy obdržíte do mobilního telefonu varovné hlášení, doporučuje se, abyste sledovali svůj zdravotní stav, vyhýbali se většímu shromáždění lidí a dodržovali všechna hygienická bezpečnostní doporučení. V případě, že zaznamenáte zhoršující se stav, obratem kontaktujte svého praktického lékaře.

Zdroj: Novinky.cz