Foto: Freepik

V posledních letech se nástroje založené na umělé inteligenci (AI) staly neodmyslitelnou součástí našich životů. Ať už si to uvědomujeme nebo ne, AI pomáhá při psaní článků, tvorbě obsahu, překladu textů nebo vyhledávání na internetu. Tento pokrok má bezesporu pozitivní dopady, ale současně přináší i nové výzvy. Jednou z nich je detekce textů vytvořených umělou inteligencí, což může být klíčové pro prevenci šíření dezinformací nebo pro vzdělávací systémy.

Google, lídr v oblasti technologických inovací, na tento problém reaguje svým nástrojem SynthID Text. Tento nástroj je součástí širšího balíku nástrojů pro odpovědnou generativní AI. Ale co přesně SynthID Text dělá a jak funguje? A proč by nás to mělo zajímat?

Co je SynthID Text a jak funguje?

SynthID Text je nástroj, který detekuje texty vytvořené umělou inteligencí. Tento nástroj sleduje vzorce v textu a podle nich dokáže rozpoznat, zda byl text generován pomocí AI, nebo jestli pochází z lidského pera. Google se s touto technologií nesoustředí jen na vizuální obsah (například AI-vytvořené obrázky), ale i na texty, což je mnohem náročnější úkol.

AI
AI

Foto: Freepik

Klíčem k úspěšnosti SynthID Textu je použití tzv. tokenů. Token je základní jednotka, se kterou AI pracuje při generování textu. Může se jednat o jedno písmeno, slovo nebo frázi. SynthID Text přiřazuje každému tokenu určitý „skóre“ na základě jeho pravděpodobnosti výskytu v textu. Jakmile AI vytvoří text, SynthID do něj vloží „neviditelné vodoznaky“, které jsou zakódovány přímo v tomto skórování tokenů. Tyto vodoznaky jsou lidskému oku nepostřehnutelné, ale při kontrole textu umí nástroj zjistit, zda daný text generovala AI.

Jak SynthID Text mění pravidla hry?

Jedním z hlavních problémů dnešní doby je šíření dezinformací. AI nástroje jsou často zneužívány k šíření falešných informací, a to především na sociálních sítích. Falešné texty mohou být psány tak věrohodně, že je obtížné je odlišit od textů napsaných člověkem. SynthID Text však přichází s řešením – detekuje tyto texty, což znesnadňuje jejich zneužití.

Tato technologie by mohla být klíčová pro novinářské organizace, vzdělávací instituce, ale i pro jednotlivce. Pro učitele, kteří bojují s využíváním AI při psaní školních prací, je SynthID Text neocenitelným pomocníkem. Odhaduje se, že dvě třetiny učitelů již dnes používají detekční nástroje AI, aby identifikovali, zda studenti při svých úlohách podváděli.

Nástroj má však i svá omezení. Například pro detekci vyžaduje minimálně tři věty a jeho přesnost se zvyšuje s délkou textu. Pro AI-generované texty, které byly důkladně přepsány, nebo pro přeložené texty může být detekce méně přesná.

Kde všude by SynthID mohl pomoci?

Detekce textů vytvořených AI má potenciál ovlivnit různé oblasti našeho života. Novinářské organizace by mohly ověřovat, zda je obsah, který se šíří na sociálních sítích, skutečně napsán lidmi, a tak bojovat proti šíření dezinformací. V akademickém prostředí by tento nástroj mohl pomoci zabránit studentům v používání AI pro psaní školních úkolů. A pro vývojáře nástrojů, jako jsou chatboti, by SynthID mohl sloužit k zajištění větší odpovědnosti při používání AI.

Google však jasně uvádí, že SynthID Text nemá za cíl zabránit motivovaným útočníkům ve zneužívání AI. Místo toho by měl fungovat jako prevence a ztížit šíření škodlivého obsahu. Ačkoli tedy není všemocným nástrojem, může být důležitým článkem v mozaice nástrojů pro odpovědné používání AI.

Proč by vás to mělo zajímat?

V době, kdy AI začíná ovlivňovat mnoho oblastí lidského života, je důležité mít nástroje, které pomohou zajistit, aby její využívání bylo odpovědné. SynthID Text je krokem správným směrem. Pro každého, kdo se zajímá o budoucnost technologií, představuje SynthID zajímavý příklad toho, jak může být AI použita k řešení problémů, které sama způsobuje.

Kromě ochrany před dezinformacemi a podvody by SynthID mohl hrát důležitou roli při budování důvěry v generativní AI. Tím, že je možné ověřit původ textu, mohou uživatelé lépe rozpoznat, kdy komunikují s člověkem a kdy s AI.

SynthID Text přináší nový způsob, jak se vypořádat s výzvami, které přináší AI. A ať už vás zajímá budoucnost technologií, nebo chcete ochránit svou organizaci před dezinformacemi, tento nástroj je něco, co byste rozhodně neměli přehlédnout.

Zdroj: PCMag.com (odkaz)