Foto: Freepik

Přísnější kontrola podezřelých účtů

Jednou z klíčových změn je snaha Meta zamezit přístupu podezřelých účtů k mladším uživatelům. Nově bude Instagram více omezovat potenciálně nebezpečné účty, které se snaží cílit na dospívající. Meta zavedla funkci, která automaticky přesune žádosti o sledování od takových účtů do složky spam nebo je úplně zablokuje. V praxi to znamená, že teenageři budou chráněni před nevítanou interakcí s účty, které mohou být považovány za podezřelé, například na základě stáří účtu nebo nedostatku vzájemných sledujících.

Varování při příjmu zpráv

Nově Instagram testuje i funkci varování při přijetí zprávy od účtů, které mohou pocházet ze zahraničí nebo jsou jinak podezřelé. Tento krok je zaměřen na prevenci předtím, než dojde k navázání nebezpečného kontaktu. Kromě toho Meta zavedla opatření, která znemožní takovým účtům zobrazit seznam sledujících teenagerů nebo fotografie, ve kterých jsou označeni.

Rozšíření ochrany před intimními obrázky

Další významnou funkcí je rozšíření ochrany před šířením intimních materiálů. Instagram nově znemožní snímání obrazovky a nahrávání intimních fotografií zaslaných přes přímé zprávy v rámci dočasných zpráv. Navíc bude nástroj pro rozmazávání detekovaných nahých obrázků, který byl předtím pouze v testovacím režimu, dostupný pro všechny teenagery na platformě. Tento nástroj automaticky rozmaže obrázky s odhalenými částmi těla a poskytne uživatelům varování a zdroje, jak postupovat v případě přijetí takového materiálu.

Teen Chat
Teen Chat

Foto: Freepik

Prevence sextortion podvodů

Tyto změny reflektují skutečnost, jakým způsobem sextortion podvody fungují. Scammeři často využívají Instagram, aby přinutili dospívající posílat intimní fotografie, které pak využívají k vydírání. Studie organizací Thorn a Národního centra pro pohřešované a zneužívané děti (NCMEC) uvádí, že Instagram je jednou z hlavních platforem, kde k těmto podvodům dochází. Scammeři navíc často působí v organizovaných skupinách na platformách Meta.

Boj proti organizovaným skupinám

Meta také provedla zásahy proti organizovaným skupinám sextortion podvodníků. Nedávno odstranila více než 800 skupin na Facebooku a přes 800 účtů spojených s tzv. Yahoo Boys, což je organizovaná skupina zaměřená na nábor a výcvik nových podvodníků. Tyto kroky ukazují na snahu společnosti Meta o zvýšenou kontrolu nad platformami, které spravuje, a eliminaci nelegálních aktivit spojených s vydíráním mladistvých.

Meta pod tlakem soudních žalob

Aktualizace funkcí na Instagramu přichází v době, kdy Meta čelí několika soudním žalobám kvůli nedostatečné ochraně mladých uživatelů. Skupina více než 30 amerických států podala na společnost žalobu za to, že nedokázala zajistit dostatečnou bezpečnost dospívajících, zejména na platformě Instagram. Kromě toho stát Nové Mexiko také žaluje Meta za nedostatečnou ochranu teenagerů před sexuálním obtěžováním.

Závěr

Meta učinila významné kroky k posílení bezpečnosti dospívajících uživatelů na Instagramu. Zavedené změny mají za cíl minimalizovat rizika spojená s nebezpečnými účty a ochranu před šířením intimních materiálů. Navzdory těmto snahám se Meta stále potýká s otázkami ohledně toho, zda jsou její opatření dostatečná, a bude muset pokračovat v posilování svých bezpečnostních prvků, aby ochránila nejzranitelnější uživatele svých platforem.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)