Foto: Freepik

Prada, ikonická módní značka, která je synonymem pro styl a luxus, nyní překvapuje světem tím, že se zapojila do jedné z největších vesmírných misí současnosti. Ve spolupráci s Axiom Space vytvořila revoluční vesmírný oblek pro astronauty, kteří se zúčastní mise NASA Artemis III. Tato mise, první posádkou obsazená výprava na Měsíc od slavného Apolla 17 v roce 1972, bude mít za cíl přistát na jižním pólu Měsíce. Prada zde přináší nejen inovace v technologii obleku, ale i dávku luxusního designu.

Módní elegance na Měsíci

Nový vesmírný oblek, oficiálně pojmenovaný Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), byl představen na Mezinárodním astronautickém kongresu v Miláně. Na první pohled zaujme svou jednoduchostí a elegancí, kterou bychom očekávali spíše na přehlídkových molech než ve vesmíru. Jeho bílé zbarvení s červenými a šedými detaily působí moderně a futuristicky. Přesto však nezapomíná na hlavní účel – ochranu astronautů v nehostinných podmínkách vesmíru.

Oblek je navržen tak, aby byl maximálně flexibilní, což umožní astronautům volnější pohyb při dlouhých misích na měsíčním povrchu. Tento nový model nabízí až osmihodinovou podporu pro vesmírné vycházky (tzv. spacewalk), což je klíčové při plánování prací na povrchu Měsíce. Dále je schopen chránit astronauty před extrémně chladnými teplotami jižního pólu Měsíce, kde teploty mohou klesnout až na neuvěřitelných mínus 200 stupňů Celsia.

Prada: Nejen móda, ale i technologie

Pro mnohé může být překvapením, že značka jako Prada se podílí na vývoji vesmírného vybavení. Prada však již dlouho pracuje na technologických inovacích, zejména v oblasti materiálů. V tomto projektu úzce spolupracovala s inženýry z Axiom Space, aby společně vytvořili řešení, které ochrání astronauty před drsnými podmínkami lunárního prostředí. Oblek byl testován v různých simulovaných podmínkách ve vesmírných střediscích Axiom Space, SpaceX a NASA, a to nejen z hlediska jeho odolnosti, ale také funkčnosti v extrémních podmínkách.

Prada do obleku přinesla své know-how v oblasti materiálových technologií, přičemž spolupracovala s inženýry na výběru specifických materiálů, které by astronauty ochránily před kosmickým zářením, prachem a mikrometeoroidy. Důraz byl kladen na výdrž a odolnost, protože mise Artemis III bude probíhat v některých z nejnáročnějších podmínek, které kdy astronauti zažili.

Vesmírná mise, která přináší naději

Mise Artemis III je důležitým milníkem pro budoucnost vesmírného výzkumu. Nejenže se lidstvo po více než 50 letech vrátí na povrch Měsíce, ale poprvé se bude zkoumat jižní pól, oblast dosud neprobádaná. Tento krok je klíčový pro budoucí výzkumy, které mají zahrnovat těžbu lunárních zdrojů a dokonce možnost dlouhodobého pobytu lidí na Měsíci.

Oblek AxEMU je skoro hotový a po sérii závěrečných testů by měl projít finálním hodnocením v roce 2025. NASA sice plánovala vypuštění mise Artemis III na rok 2025, ale termín byl již posunut minimálně na září 2026. Tato prodleva poskytuje další prostor pro zajištění, aby veškeré vybavení, včetně vesmírného obleku, bylo dokonalé a splňovalo všechna očekávání.

Přínos pro budoucnost

Prada tímto projektem ukazuje, že móda může překračovat hranice tradičních odvětví a přinášet inovace i do tak technologicky náročných oblastí, jako je vesmírný výzkum. Kromě technického aspektu je tento oblek i symbolem pokroku a vývoje v oblasti spolupráce mezi módním a technologickým světem. Očekává se, že tato mise inspiruje nejen vědecké a technologické komunity, ale i veřejnost k dalšímu zkoumání a snům o vesmíru.

Módní dům Prada tak svým způsobem otvírá nové dveře a ukazuje, že vesmírná móda nemusí být jen o praktičnosti, ale může mít i estetickou hodnotu. Přesto však zůstává hlavním cílem ochrana a funkčnost. V tomto případě jde o vzácné spojení, které může ovlivnit budoucnost nejen vesmírného výzkumu, ale i módního průmyslu.

Tento nový oblek pro misi Artemis III je skvělým příkladem toho, jak se technologie a módní inovace mohou propojit a vytvořit něco opravdu revolučního. Ukazuje nám, že budoucnost vesmíru může být nejen fascinující, ale i krásná.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)