Foto: Freepik

Microsoft oznámil, že Windows 10 přestane dostávat bezpečnostní aktualizace 14. října 2025. I když budete moci operační systém nadále používat, ztráta podpory může znamenat riziko pro bezpečnost vašich dat a systému. Bez pravidelných aktualizací bude Windows 10 zranitelnější vůči novým hrozbám a útokům, což by mohlo vést k narušení soukromí nebo ke ztrátě dat.

Proč lidé váhají s upgradem na Windows 11?

Od vydání Windows 11 mnoho uživatelů odkládá jeho instalaci, a to z několika důvodů. Prvním problémem jsou často systémové požadavky, které mohou způsobit, že starší počítače nejsou kompatibilní. Například požadavek na TPM (Trusted Platform Module) vyvolal obavy u těch, jejichž hardware tuto funkci nepodporuje. Ačkoliv existují nástroje jako Rufus, které dokážou toto omezení obejít, mnoho uživatelů se stále obává, že by mohl přechod znamenat zbytečné komplikace.

Windows
Windows

Foto: Freepik

Dalším faktorem je obava z nových funkcí, které zatím nejsou plně odladěné. Například verze Windows 11 24H2 přináší problém s ukládáním dat do mezipaměti, který může ponechat až 8,63 GB neodstranitelného obsahu na disku. Pro uživatele, kteří nechtějí řešit technické problémy, může být tento fakt odrazující.

Přehnaná integrace služeb

Další věcí, která uživatele odrazuje, je způsob, jakým Microsoft neustále tlačí své vlastní služby, jako jsou Game Pass, OneDrive nebo další aplikace. Někteří uživatelé si prostě přejí mít svůj počítač „čistý“ a používat jen to, co skutečně potřebují. Neustálé výzvy k nákupu nebo upgradům mohou být frustrující, zvlášť pokud chcete mít co nejjednodušší pracovní prostředí.

Skepticismus ohledně umělé inteligence

Kromě technických problémů panuje také nejistota ohledně funkcí, které Microsoft integruje do svých produktů. Například Copilot, který využívá AI pro usnadnění práce uživatelů, byl přijat s určitou dávkou opatrnosti. Umělá inteligence se rychle stává běžnou součástí digitálního světa, ale stále se objevují otázky ohledně ochrany soukromí a etických dopadů. Zatímco někteří vítají nástroje, které zrychlují a usnadňují pracovní procesy, jiní se obávají, že AI může způsobit více problémů než přínosů.

Pohodlí vs. nové funkce

Mnoho uživatelů si také zvyklo na prostředí Windows 10 a změny v uživatelském rozhraní Windows 11 je odrazují. Často slyšíme názory typu „Proč měnit něco, co funguje?“ Uživatelé oceňují konzistentnost a jednoduchost, které jim Windows 10 poskytuje, a obávají se, že nové prostředí přinese zbytečnou složitost. Ačkoliv Windows 11 přináší mnoho vylepšení a moderních funkcí, pro řadu uživatelů je důležité, aby se počítač používal snadno a bez složitých úprav.

Jaké jsou možnosti?

Pokud patříte mezi uživatele, kteří neplánují přechod na Windows 11, máte několik možností:

  1. Pokračování s Windows 10: Po ukončení podpory je možné Windows 10 používat dál, ale s rizikem, že systém nebude chráněn před novými hrozbami. To může být přijatelné pro některé domácí uživatele, ale pro firmy a profesionály je to riskantní.
  2. Přechod na Windows 11: Pro ty, kteří mají kompatibilní hardware a chtějí zůstat v ekosystému Microsoftu, je upgrade na Windows 11 logickou volbou. Přináší nové funkce, moderní design a lepší integraci s cloudovými službami. Je však důležité sledovat aktualizace a možné problémy, které mohou nastat.
  3. Alternativní operační systémy: Pokud hledáte něco zcela odlišného, můžete se zamyslet nad přechodem na Linux. Tento open-source operační systém je známý svou bezpečností a flexibilitou. Ačkoliv může vyžadovat více technických znalostí než Windows, mnoho distribucí (například Ubuntu nebo Linux Mint) nabízí uživatelsky přívětivé prostředí, které může vyhovovat i méně zkušeným uživatelům.

Závěr

S blížícím se koncem podpory pro Windows 10 je nejvyšší čas rozhodnout se, jakým směrem se vydáte. Ať už se rozhodnete zůstat u stávajícího systému, přejít na Windows 11, nebo zvolit alternativní operační systém, je důležité vědět, jaké možnosti máte a jaké riziko nese každá volba. Přechod na nový operační systém může být krokem k lepší bezpečnosti a moderním funkcím, ale je také důležité zvážit pohodlí, které vám poskytuje současné nastavení.

Zdroj: PCGamer.com (odkaz)