Foto: Freepik

Google pravidelně přináší vylepšení do své nejpopulárnější video platformy YouTube, aby reagoval na potřeby uživatelů. Tentokrát se dočkáme dvou desítek nových funkcí, které cílí jak na pohodlnější ovládání, tak na kvalitnější a personalizovanější přehrávání. Mezi nejzajímavější novinky patří možnost nastavit si spánkový časovač, přesnější úpravy rychlosti přehrávání a vylepšení playlistů. Pojďme se podívat na nejdůležitější změny, které nás čekají.

Spánkový časovač dostupný pro všechny

Nová funkce spánkového časovače, která dosud byla dostupná jen uživatelům YouTube Premium, bude brzy dostupná pro všechny na mobilních zařízeních. Tento nástroj umožní uživatelům nastavit čas, po kterém se přehrávání videa automaticky zastaví. Tím zabrání tomu, abyste se probudili uprostřed noci s videem stále běžícím na obrazovce.

Možnosti nastavení jsou poměrně flexibilní – můžete si zvolit, zda chcete, aby se video zastavilo po 10, 15, 20, 30, 45 minutách nebo po celé hodině. Zároveň je k dispozici volba ukončení přehrávání na konci aktuálního videa. Když dosáhnete konce nastaveného času, na obrazovce se objeví zpráva: „Doufáme, že už spíte, ale pokud ne, můžete si přidat více času.“ Pokud ještě nespíte, můžete jednoduše přidat další minuty.

Youtube
Youtube

Foto: Freepik

Přesnější úpravy rychlosti přehrávání

Nastavení rychlosti přehrávání není na YouTube žádnou novinkou, ale nově přichází možnost jemnějších úprav. Zatímco dosud bylo možné měnit rychlost přehrávání po 0,25násobných krocích, nyní bude možné jemněji ladit rychlost v krocích po 0,05násobku. Tato funkce je ideální pro uživatele, kteří chtějí projít delší videa rychleji, nebo naopak zpomalit přehrávání a vychutnat si každý detail.

Vylepšené playlisty a možnost spolupráce

YouTube také zlepšuje práci s playlisty. Nově budete moci vytvářet playlisty ve spolupráci s přáteli nebo kolegy pomocí speciálního odkazu. Když budete sledovat YouTube na televizi, bude navíc možné přidat videa do playlistu pomocí QR kódu. Tato funkce umožní pohodlnější a interaktivnější tvorbu playlistů, a to i ve více lidech.

Další zajímavou novinkou je možnost upravit náhledový obrázek playlistu. Můžete si zvolit vlastní fotografii nebo použít generativní umělou inteligenci, která pro vás vytvoří unikátní náhled. Ještě letos bude také zavedena možnost hlasovat o oblíbených videích v playlistu, takže budete moci snadno ukázat, který obsah má podle vás vyšší hodnotu.

Další novinky na cestě

Kromě těchto hlavních vylepšení přinese YouTube i další změny, které uživatelům usnadní používání platformy:

  • Vylepšený režim na šířku na mobilních zařízeních: Lepší responzivita, větší náhledy a větší text usnadní prohlížení videí v horizontálním režimu. Tato funkce by měla být dostupná ještě letos na iOS.
  • Lepší minipřehrávač v mobilní aplikaci: Možnost přizpůsobit si velikost a polohu přehrávače, což zjednoduší sledování videí, zatímco budete procházet další obsah.
  • Označení účtu: Nové odznaky vám umožní ukázat, že jste mezi prvními, kdo se připojil k určitému kanálu nebo dokončil kvíz. Tento prvek přidá další vrstvu interakce mezi uživateli a tvůrci obsahu.
  • Vylepšený vzhled aplikace pro televizory: YouTube pro televize dostane nový design, který zahrne i nové možnosti interakce s krátkými videi (Shorts).
  • Vylepšené kanálové stránky na televizorech: Nové kanálové stránky nabídnou pohlcující prostředí s automatickým přehráváním videí a lepší organizací obsahu.

Jaké to přinese změny?

Tyto novinky, které YouTube přináší, mají za cíl zlepšit uživatelskou zkušenost a nabídnout větší personalizaci při používání platformy. Spánkový časovač je vítanou funkcí pro všechny, kteří rádi usínají u videí, ale nechtějí se probudit s nekonečným přehráváním.

Přesnější nastavení rychlosti přehrávání a spolupráce na tvorbě playlistů jsou další kroky směrem k tomu, aby YouTube nabízel více možností a flexibility, jak obsah sledovat a sdílet. Ať už jste pravidelný divák videí na mobilu, nebo si užíváte sledování na velké obrazovce, tyto změny vám přinesou větší kontrolu nad vaším zážitkem.

Zdroj: DigitalTrends.com (odkaz)