Foto: Freepik

Proč bývaly fotky na WhatsAppu nekvalitní?

WhatsApp v minulosti značně komprimoval fotografie při odesílání, což mělo za následek snížení jejich kvality. Tento přístup měl své opodstatnění – šlo o způsob, jak minimalizovat nároky na úložiště a datové přenosy v době, kdy mobilní data byla drahá a pomalá. Fotky pořizované tehdejšími zařízeními, jako byl BlackBerry nebo iPhone 4, byly mnohem menší, a tedy i jejich kvalita nebyla tak výrazně ovlivněna. Nicméně, s příchodem pokročilejších kamer a vyššího rozlišení displejů začal být problém s nízkou kvalitou fotek velmi zřetelný.

Novinka: Vysoká kvalita fotek na WhatsAppu

Mark Zuckerberg, CEO společnosti Meta, která WhatsApp vlastní, nedávno oznámil tuto dlouho očekávanou funkci na svém Facebookovém profilu se slovy: „Sdílení fotek na WhatsAppu právě dostalo upgrade – nyní můžete odesílat fotky ve vysokém rozlišení.“ Tento upgrade byl přijat s nadšením uživateli, kteří se těšili na možnost sdílet fotografie bez obav z jejich degradace. Nicméně, zatím je tato možnost dostupná pouze pro fotografie, nikoliv pro videa.

Focení mobilem
Focení mobilem

Foto: Freepik

Jak odesílat fotky ve vysoké kvalitě na WhatsAppu

Zde je podrobný návod, jak na to. Ujistěte se, že máte nainstalovanou nejnovější verzi aplikace WhatsApp na svém chytrém telefonu (minimálně verze 2.23.15.78).

1. Otevřete chat, kde chcete fotku sdílet

Prvním krokem je otevření chatu, do kterého chcete odeslat fotku. To může být buď konverzace s jedním uživatelem, nebo skupinový chat.

2. Klikněte na ikonu plus (+)

Jakmile máte otevřený chat, klikněte na ikonu „+“, která se nachází v levém dolním rohu okna chatu. Tato ikona slouží k otevření možností sdílení obsahu.

3. Vyberte knihovnu fotek a videí

Po kliknutí na „+“ se vám zobrazí několik možností. Zvolte „Knihovna fotek a videí“, abyste mohli vybrat fotku, kterou chcete odeslat. Tímto krokem se dostanete do své galerie fotografií uložených ve vašem telefonu.

4. Zvolte fotku, kterou chcete odeslat

Nyní si prohlédněte svou galerii a vyberte fotku, kterou chcete sdílet v chatu. Jakmile ji vyberete, klikněte na ni, aby se zobrazila ve WhatsAppu.

5. Klikněte na tlačítko HD

Poté, co jste vybrali fotku, uvidíte v horní části obrazovky několik možností. Jednou z nich je tlačítko „HD“, což znamená, že máte možnost odeslat fotku ve vysoké kvalitě. Klikněte na toto tlačítko.

6. Zvolte vysokou kvalitu (HD)

Po kliknutí na tlačítko „HD“ se vám zobrazí výběr mezi dvěma možnostmi – Standardní kvalita nebo HD kvalita. Vyberte možnost „HD kvalita“. Je důležité si uvědomit, že fotografie ve vysoké kvalitě zabírají více místa a odeslání může trvat o něco déle než u standardně komprimovaných fotek.

7. Odeslání fotky

Jakmile jste nastavili kvalitu fotografie na HD, jednoduše klikněte na tlačítko „Odeslat“ v pravém dolním rohu. Vaše fotka bude nyní odeslána v nejvyšší možné kvalitě, kterou WhatsApp umožňuje.

Důležité upozornění: Výchozí kvalita fotek

WhatsApp si nezapamatuje, že chcete odesílat fotografie v HD kvalitě pokaždé. To znamená, že při každém odesílání fotky musíte znovu zvolit možnost „HD“ manuálně. Pokud toto opomenete, fotka bude automaticky odeslána v nižší kvalitě.

Závěr: Konec rozmazaných fotek na WhatsAppu

Tato nová funkce je nepochybně krokem vpřed pro uživatele, kteří ocení kvalitní fotografie. I když to znamená, že odesílání fotografií bude trvat o něco déle a zabere více úložného prostoru, výsledek stojí za to. Vaše fotografie budou ostré, jasné a nebudou trpět nechtěným rozmazáním nebo ztrátou detailů kvůli nadměrné kompresi.

Nezapomeňte si tedy před odesláním fotek na WhatsAppu aktivovat režim HD a užijte si sdílení krásných snímků v jejich plné kvalitě!

Zdroj: ZDNet.com (odkaz)