Foto: Freepik

Huawei, čínský technologický gigant, nedávno oznámil dlouho očekávané spuštění NFC plateb pro své chytré hodinky na evropském trhu. Tato funkce, která umožňuje bezkontaktní platby přímo ze zápěstí, byla uživateli žádána již několik let. Přestože je to krok správným směrem, provedení a omezení této služby vyvolávají otázky, zda není lepší s jejím využitím ještě počkat.

První zastávka: Polsko s Quicko Wallet

První zemí v Evropě, kde bude NFC placení na hodinkách Huawei dostupné, je Polsko. Společnost zde spolupracuje s místním řešením Quicko Wallet. Díky tomuto partnerství mohou majitelé nejnovějších modelů hodinek Huawei – Watch GT 5, Watch GT 5 Pro a Watch Ultimate Green Edition – začít využívat bezkontaktní platby. Do konce roku se plánuje rozšíření této služby do Německa a během příštího roku by měly následovat další evropské trhy.

Nejasnosti ohledně budoucnosti

Přestože Huawei oznámil expanzi NFC plateb, zůstává mnoho otázek nezodpovězených. Společnost neuvedla konkrétní seznam dalších zemí ani detaily o tom, jak bude NFC placení fungovat jinde. Bude se spoléhat pouze na Quicko Wallet, nebo budou integrována i jiná univerzální či lokální řešení? Tato nejistota může být pro potenciální uživatele matoucí a odrazující.

Omezení pro uživatele iOS a starších modelů

Dalším významným omezením je kompatibilita s operačními systémy. Aktuálně mohou NFC platby využívat pouze uživatelé s Android telefony. Pro majitele iOS zařízení je funkce plánována až na první polovinu roku 2025. To je poměrně dlouhá doba, která může odradit mnoho potenciálních uživatelů hodinek Huawei.

Navíc není jasné, zda budou NFC platby dostupné i na starších modelech hodinek Huawei, které technicky NFC modul obsahují. Společnost zatím nezmínila žádné plány na aktualizaci softwaru pro tyto zařízení, což je pro stávající zákazníky zklamáním.

Vyplatí se počkat?

S ohledem na všechny uvedené skutečnosti je na místě otázka, zda je nyní vhodný čas investovat do hodinek Huawei s očekáváním plnohodnotného NFC placení. Společnost již v minulosti několikrát slibovala zavedení této funkce, ale realizace se stále odkládala. V praxi bych asi doporučil počkat, až to reálně bude někdo v ČR vlastnit a používat. Poté bych se obrátil na recenze, jak to funguje. Teprve poté bych uvažoval o využívání.

Závěrem

Spuštění NFC plateb na hodinkách Huawei je bezesporu pozitivním krokem, který může zvýšit konkurenceschopnost společnosti na evropském trhu chytrých hodinek. Nicméně způsob implementace a současná omezení naznačují, že je možná lepší vyčkat, než bude služba plně funkční a dostupná pro širší spektrum uživatelů. Uvidíme, jak se situace vyvine v následujících měsících, a zda Huawei dokáže naplnit očekávání svých zákazníků.

Zdroj: Techarena.cz (odkaz)