Foto: Freepik

Náhlé omezení přístupu

Od včerejšího dne hlásí mnoho uživatelů Discordu v Rusku a Turecku, že nemohou načíst webovou stránku ani aplikaci bez použití VPN nebo proxy serveru. Blokace přišla bez předchozího varování a zanechala legitimní uživatele bez možnosti komunikace na platformě, kterou denně využívali.

„Je smutné, že je to pravda. Můj přítel může nyní používat Discord jen s VPN. Rusko opravdu všechno zakazuje,“ uvedl jeden uživatel na Redditu.

Oficiální zdůvodnění

Ruský dozorový úřad Roskomnadzor potvrdil, že přístup k Discordu byl omezen kvůli porušení národní legislativy. Podle prohlášení úřadu je omezení nutné k prevenci využívání platformy pro teroristické a extremistické účely, nábor občanů k jejich spáchání a prodej drog.

„Zpřístupnění komunikátoru Discord je omezeno v souvislosti s porušením požadavků ruské legislativy, jejichž realizace je nezbytná k prevenci využívání komunikátoru pro teroristické a extremistické účely,“ uvedl Roskomnadzor ve svém prohlášení.

Anton Gorelkin, zástupce předsedy výboru Státní dumy pro informační politiku, dodal, že Discord odmítl dodržovat ruské zákony a vstoupit do dialogu s úřady, což vedlo k „extrémním opatřením“, tedy k blokaci.

Discord
Discord

Foto: Freepik

Situace v Turecku

V Turecku byl Discord zablokován na základě rozhodnutí soudu v Ankaře v případě zahrnujícím zneužívání dětí a šíření obscénního obsahu na platformě. Turecký ministr spravedlnosti Yılmaz Tunç uvedl na sociální síti X (dříve Twitter), že Discord porušil článek 8/1 zákona č. 5651.

Kromě toho se uvádí, že turecká vláda měla obavy o národní bezpečnost, protože Discord mohl být využíván k organizaci protestů a šíření dezinformací.

Reakce uživatelů

Mnoho uživatelů vyjádřilo svou frustraci nad náhlou blokací. Někteří hledají alternativní způsoby, jak se k platformě připojit, zatímco jiní zvažují přechod na jiné komunikační nástroje.

„Používáme Discord pro práci na mezinárodních projektech. Nyní jsme odříznuti od našich kolegů,“ stěžuje si turecký uživatel.

Obcházení blokace a rizika

Uživatelé mají různé úspěchy při používání VPN k obcházení blokace. Některé VPN služby fungují, zatímco jiné jsou rovněž blokovány. Je však třeba poznamenat, že v obou zemích je používání některých VPN služeb nezákonné a může vést k právním postihům.

„Musel jsem vyzkoušet několik VPN, než jsem našel jednu, která funguje. Ale mám obavy z možných důsledků,“ přiznává ruský uživatel.

Rozšíření nelegálních aktivit na Discordu

Discord, původně vytvořený jako komunikační platforma pro hráče, se rozšířil na širokou škálu zájmových skupin a profesionálních komunit. Nicméně se také stal místem, kde se odehrávají nelegální aktivity, včetně plánování kybernetických útoků, obchodování s ukradenými daty a šíření extremistického obsahu.

Budoucnost platformy v dotčených zemích

Zatím není jasné, zda budou blokace trvalé, nebo zda existuje možnost, že Discord vstoupí do dialogu s vládními orgány a splní požadavky místních zákonů. Uživatelé doufají v rychlé řešení, které jim umožní opětovný přístup k platformě.

Reakce společnosti Discord

V době psaní tohoto článku společnost Discord nevydala oficiální prohlášení týkající se blokací v Rusku a Turecku. Očekává se, že společnost bude situaci řešit a poskytne další informace svým uživatelům v postižených zemích.

Zdroj: BleepingComputer.com (odkaz)