Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Kvalita obrazu a IPS technologie

Začněme kvalitou obrazu, která je jedním z klíčových faktorů pro výběr monitoru. Monitor ViewSonic VA1655 je vybaven IPS panelem, který je známý svými širokými pozorovacími úhly a konzistentní reprodukcí barev. I při pohledu z ostrého úhlu je obraz stále jasný a barevně vyvážený, což je velká výhoda pro uživatele, kteří potřebují sdílet obrazovku s kolegy nebo klienty. Rozlišení Full HD na úhlopříčce 16″ poskytuje dostatečnou ostrost pro každodenní pracovní úkoly, jako je psaní dokumentů, práce s tabulkami nebo prohlížení webových stránek.

Barevná hloubka 8 bitů zajišťuje realistické zobrazení odstínů, i když pokrytí barevného spektra (64 % sRGB) by nemuselo uspokojit grafické profesionály nebo videoeditory, kteří vyžadují širší barevný gamut. To znamená, že monitor je spíše zaměřen na běžnou kancelářskou práci než na kreativní úkoly, kde je přesná reprodukce barev klíčová.

Ergonomie a přenositelnost

Jedním z největších trumfů tohoto monitoru je jeho přenosnost. S hmotností pouhých 0,7 kg a tloušťkou 1,7 cm je lehký a kompaktní, což jej činí ideálním pro cestování. Můžete jej snadno vložit do batohu nebo tašky vedle vašeho notebooku, aniž byste výrazně zvýšili zátěž. To ocení především ti, kteří často pracují na cestách nebo navštěvují klienty a potřebují druhou obrazovku pro prezentace či multitasking.

Konstrukce monitoru je rovněž navržena s ohledem na flexibilitu. Funkce Pivot, která umožňuje otočení monitoru o 90°, je vynikající zejména pro programátory nebo uživatele, kteří pracují s dlouhými dokumenty či tabulkami. Vertikální režim přináší výhodu přehlednějšího zobrazení a menší potřebu rolování. Navíc antireflexní povrch minimalizuje odlesky, což přispívá k lepší čitelnosti v různých světelných podmínkách, ať už se jedná o dobře osvětlenou kancelář nebo venkovní prostředí s odlesky.

Připojení a kompatibilita

Z hlediska připojení nabízí monitor solidní možnosti. Disponuje USB-C a mini HDMI porty, což zajišťuje širokou kompatibilitu s různými zařízeními, včetně notebooků, počítačů nebo dokonce mobilních telefonů podporujících externí monitory. Přítomnost dvou USB-C portů umožňuje snadné připojení bez potřeby dalších adaptérů, což je obzvláště praktické pro moderní notebooky, které upřednostňují právě tento typ konektivity.

Příjemným bonusem jsou i integrované reproduktory. Ty sice neposkytnou hi-fi zvuk, ale pro běžné pracovní úkoly nebo rychlé přehrání videa na cestách postačí. Samozřejmě, pokud plánujete pravidelné sledování filmů nebo poslouchání hudby, pravděpodobně se rozhodnete pro sluchátka, která lze připojit prostřednictvím výstupu na sluchátka.

Výkon a spotřeba energie

ViewSonic VA1655 nabízí obnovovací frekvenci 60 Hz a dobu odezvy 7 ms, což je standard pro tento typ monitoru. I když to není nejlepší volba pro herní nadšence, kteří by očekávali vyšší obnovovací frekvence a nižší dobu odezvy, pro kancelářské a produktivní úkoly je to zcela dostačující. Multitasking díky širokoúhlému poměru stran 16:9 je pohodlný, a i když obrazovka nemá nadstandardní jas (maximální jas 250 cd/m²), v běžných světelných podmínkách monitor odvádí solidní práci.

Pokud jde o spotřebu energie, monitor spadá do energetické třídy C v SDR režimu, což je v souladu s očekáváním pro zařízení této kategorie. S průměrnou spotřebou 7 kWh na 1000 hodin je monitor energeticky úsporný a neměl by výrazně zatížit váš účet za elektřinu.

Konečné zhodnocení

Přenosný monitor ViewSonic VA1655 je ideálním společníkem pro uživatele, kteří vyžadují flexibilitu, přenositelnost a solidní kvalitu obrazu na cestách. Jeho lehká a kompaktní konstrukce, spolu s dostatečnou nabídkou portů a funkcí, jako je Pivot nebo antireflexní úprava displeje, ho činí skvělou volbou pro profesionály, kteří potřebují druhou obrazovku pro zefektivnění své práce. Na druhou stranu, pokud jste grafik nebo videoeditor, může být omezené pokrytí sRGB barevného spektra překážkou.

Celkově ViewSonic VA1655 nabízí vyvážený výkon za rozumnou cenu a je skvělým doplňkem pro mobilní pracovníky, kteří ocení kombinaci kompaktnosti, připojitelnosti a všestrannosti.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností ViewSonic