Foto: Freepik

V dnešní době, kdy je rychlá a spolehlivá komunikace nezbytností, hrají optické zesilovače klíčovou roli ve fungování moderních sítí. Právě tyto technologie zajišťují, že data přenášená na velké vzdálenosti optovláknovými kabely dorazí ke svému cíli bez ztráty kvality. Společnost Havenets.cz se specializuje na dodávku a instalaci pokročilých optických zesilovačů, které umožňují stabilní a efektivní přenos dat.

Funkce optického zesilovače

Optické zesilovače zesilují světelné signály bez nutnosti jejich převodu na elektrické. Tento proces je mnohem efektivnější a rychlejší než tradiční metody, které vyžadují převod signálu, jeho zesílení a následný převod zpět do optické podoby. Díky tomu jsou optické zesilovače klíčové pro provoz vysokorychlostních optovláknových sítí.

Typy optických zesilovačů

Mezi nejpoužívanější typy patří optovláknové linkové zesilovače – EDFA (Erbium-Doped Fiber Amplifier), které využívají vlákno dopované erbium. EDFA zesilovače jsou ideální pro dlouhé trasy, kde je zapotřebí zesílit signál na vzdálenosti až stovek kilometrů. Díky své spolehlivosti a nízkému šumu jsou často voleny pro páteřní sítě.

Dalším typem jsou polovodičové předzesilovače – SOA (Semiconductor Optical Amplifiers). Tyto zesilovače pracují na bázi polovodičových materiálů a jsou vhodné pro krátké a středně dlouhé optovláknové trasy. SOA zesilovače jsou kompaktní, což je činí ideálními pro aplikace, kde je prostor omezený.

Výkonové Ramanovské zesilovače jsou další typ, který využívá Ramanovského rozptylu k zesílení signálu. Tyto zesilovače se využívají pro specifické aplikace, kde je třeba dosáhnout maximálního výkonu a stability na dlouhých optických trasách.

Proč zvolit Havenets?

Ve společnosti Havenets nabízíme širokou škálu optických zesilovačů pro různé potřeby a aplikacePomůžeme vám vybrat ten správný zesilovač pro vaši síť, ať už jde o EDFA, SOA nebo výkonové Ramanovské zesilovače. Díky našim řešením zajistíte své síti maximální výkon, stabilitu a spolehlivost.

Pro více informací o našich produktech a službách nás neváhejte kontaktovat. Na havenets.cz získáte jistotu, že vaše síť je připravena na výzvy dnešní doby i budoucnosti.