Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Design a rozměry

ViewSonic VG2408A se může pochlubit úhlopříčkou 24 palců, což odpovídá 60,96 cm. Tento rozměr je považován za univerzální a vyhovuje většině uživatelů, ať už potřebují monitor na práci, hraní her nebo multimediální zábavu. Rozměry monitoru 542 x 223 x 386,2 mm a hmotnost 5,2 kg jej činí dostatečně kompaktním pro snadné umístění na pracovním stole, ale zároveň dostatečně stabilním pro spolehlivé používání.

Jedním z významných prvků designu je matný povrch displeje. Tato úprava výrazně snižuje odlesky a umožňuje lepší koncentraci na práci či zábavu, což je obzvlášť užitečné v jasně osvětlených místnostech nebo při přímém slunečním světle. Esteticky je monitor elegantní a moderní, s čistými liniemi a funkčním stojanem, který umožňuje snadné nastavení výšky a naklonění.

Kvalita obrazu

Monitor ViewSonic VG2408A nabízí rozlišení Full HD 1920 x 1080 pixelů, což zaručuje ostrý a detailní obraz. Poměr stran 16:9 je ideální pro většinu multimediálních aplikací, ať už jde o sledování filmů, hraní her nebo práci s více okny současně. Díky vysokému rozlišení a kvalitnímu zobrazení detailů je tento monitor vhodný i pro grafické práce a úpravy fotografií.

Kontrastní poměr 1300:1 a jas 250 cd/m2 přispívají k živým a realistickým barvám, které zvyšují vizuální zážitek. Vyšší kontrast zajišťuje, že tmavé a světlé oblasti jsou dobře definované, což je důležité pro práci s grafickým obsahem i pro sledování filmů. Jas monitoru je dostatečně vysoký, aby bylo možné pracovat i v dobře osvětlených místnostech, a zároveň lze jas snadno snížit při práci v tmavším prostředí, čímž se sníží namáhání očí.

Technologie displeje

Monitor využívá IPS/PLS technologii, která je známá svými širokými pozorovacími úhly a věrnými barvami. S pozorovacími úhly až 178° můžete sledovat obrazovku z téměř jakéhokoli úhlu bez zkreslení barev nebo ztráty kvality obrazu. Tato technologie je obzvláště vhodná pro práci v týmu nebo prezentace, kde je důležité, aby obraz zůstal konzistentní i při pohledu z různých úhlů.

Matná povrchová úprava displeje zabraňuje nepříjemným odleskům, což je výhodné při práci ve světlých prostorách. Matný povrch také snižuje únavu očí při dlouhodobém používání monitoru, což je důležité pro uživatele, kteří tráví u počítače mnoho hodin denně.

Výkon a odezva

ViewSonic VG2408A se může pochlubit dobou odezvy 5 ms, což je dostatečně rychlé pro většinu běžných uživatelů. I když tato hodnota nemusí konkurovat nejrychlejším herním monitorům, je více než dostačující pro každodenní použití, ať už jde o kancelářskou práci, sledování videí nebo hraní méně náročných her. Pro profesionální hráče by mohla být kratší doba odezvy výhodou, ale pro většinu uživatelů je 5 ms naprosto přijatelná.

Obnovovací frekvence 100 Hz je dalším významným vylepšením oproti standardním 60Hz monitorům. Vyšší frekvence zajišťuje plynulejší a ostřejší obraz, což je výhodné zejména při sledování rychlých akčních scén a při hraní her. Vyšší počet vykreslených snímků za sekundu znamená menší riziko trhání obrazu a rozmazání, což výrazně zlepšuje celkový vizuální zážitek.

Další vlastnosti a funkce

Monitor ViewSonic VG2408A je vybaven několika užitečnými funkcemi, které zvyšují jeho užitnou hodnotu:

  • Flicker-Free technologie: Tato technologie eliminuje nepříjemné blikání obrazovky, což snižuje namáhání očí a únavu při dlouhodobém používání monitoru.
  • Pivot: Funkce pivot umožňuje otáčení displeje o 90° na výšku, což je užitečné například při práci s dokumenty nebo prohlížení webových stránek. Monitor je také výškově nastavitelný, což zajišťuje pohodlné sledování.
  • Integrované reproduktory: Základní integrované reproduktory jsou praktickým doplňkem, který šetří místo na stole. I když pro náročnější poslech doporučuji externí reproduktory, integrované reproduktory postačí pro základní zvukový doprovod.
  • VESA kompatibilita: Díky VESA uchycení můžete monitor snadno připevnit na zeď nebo kloubový držák, což umožňuje flexibilní umístění a úsporu místa.

Konektivita

Monitor ViewSonic VG2408A nabízí širokou škálu grafických vstupů, které zajišťují snadné připojení k různým zařízením:

  • DisplayPort: Moderní konektor pro přenos nekomprimovaného digitálního obrazu a zvuku. Je částečně zpětně kompatibilní s DVI a HDMI.
  • HDMI: Vstup HDMI umožňuje přenos obrazu a zvuku v nejvyšší digitální kvalitě, což je ideální pro připojení k počítačům, notebookům a dalším moderním zařízením.
  • D-Sub (VGA): Starší, ale stále hojně používaný konektor pro analogový přenos obrazu. I když nepřenáší zvuk, je stále užitečný pro připojení k některým starším zařízením.
  • Sluchátkový výstup: Praktický sluchátkový výstup umožňuje pohodlný poslech hudby nebo zvuků přímo z monitoru bez potřeby natahování kabelů až ke skříni počítače.

Závěr

ViewSonic VG2408A je vysoce kvalitní monitor, který nabízí vynikající obraz, rychlou odezvu a širokou škálu užitečných funkcí. Jeho univerzální velikost, moderní design a snadná nastavitelnost z něj činí ideální volbu pro široké spektrum uživatelů. Ať už potřebujete monitor pro práci, zábavu nebo hraní her, ViewSonic VG2408A vás nezklame. S jeho vysokým rozlišením, kvalitním zobrazením barev a pokročilými funkcemi, jako jsou Flicker-Free technologie a možnost pivotu, vám poskytne vše, co potřebujete pro efektivní a pohodlné používání.

Děkujeme společnosti Viewsonic za zapůjčení monitoru VG2408A.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Viewsonic