Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Design a displej

Realme 12 se svým designem podobá variantě „Plus“, ale postrádá vegan kožená záda. Telefon má matný povrch na zádech a lesklé hrany. Získali jsme variantu v barvě Twilight Purple, která vypadá velmi atraktivně. Zadní kamera má mírně vystouplý kruhový modul, který přidává na estetice telefonu.

Telefon je vybaven bočním snímačem otisků prstů, který je přesný a rychlý. Má USB Type-C port pro nabíjení a přenos dat, mezi kterým se nachází mřížka reproduktoru a 3,5mm jack pro sluchátka. Přední část telefonu dominuje 6,72palcový LCD displej s rozlišením FHD+, obnovovací frekvencí 120 Hz a maximálním jasem 950 nitů. I když maximální jas nemusí být ideální pro použití na přímém slunci, pro běžné použití nabízí slušnou kvalitu obrazu.

Telefon je certifikován pro streamování obsahu ve Full HD z platforem OTT. Pozorovací úhly nejsou nejlepší, ale barevná kalibrace je dobrá v interiéru s ostrým textem a vizuály.

Kamery

Realme 12 má 108MP hlavní senzor a 2MP portrétní čočku. Pro selfie je k dispozici 8MP kamera umístěná v předním punch-hole. Výkon kamery je bezproblémový v dobře osvětlených podmínkách, kde se rychle zaostřuje na objekty. Barvy jsou živé a s lehkým přesycením, což dodává fotografiím sociálně-mediální vzhled. Detaily a dynamický rozsah jsou také dobré, srovnatelné s Redmi Note 13, i když Realme nabízí lepší barevnou kalibraci.

Při slabém osvětlení telefon pořizuje přijatelné snímky s náznakem zrn. Detaily a ostrost trpí, barvy jsou utlumené. Portrétní snímky mají příjemné oddělení popředí od pozadí, ale efekt bokeh vypadá občas uměle a nekonzistentně. Selfie kamera pořizuje přijatelné snímky za denního světla, i když detaily obličeje nejsou nejlepší.

Výkon a software

Realme 12 je poháněn procesorem MediaTek Dimensity 6100+ s až 8GB RAM a 128GB rozšiřitelným úložištěm. V syntetických testech telefon dosáhl skóre 417,413 na AnTuTu a 738 a 1,935 na Geekbench. Tyto výsledky jsou srovnatelné s konkurencí.

Realme 12 si dobře poradí s běžným používáním, multitaskingem a příležitostným hraním. Při hraní náročných her, jako je BGMI, jsou patrné poklesy snímkové frekvence a telefon se zahřívá. Během půlhodinového hraní BGMI s HD grafikou se teplota zvýšila o 9 stupňů a baterie klesla o 8 procent. Ve srovnání s Redmi Note 13, který se zahřál o 5 stupňů a baterie klesla o 4 procenta, je výkon horší.

Softwarem je Realme UI 5.0 založený na Androidu 14. Hlavní obrazovka je přeplněná doporučeními aplikací a předinstalovanými aplikacemi. Na světlé straně, většina těchto aplikací, jako Amazon, LinkedIn a Agoda, je užitečná a má miliony stažení. Pokud tyto aplikace nepotřebujete, lze je odstranit. Realme slibuje dva roky aktualizací OS.

Baterie a nabíjení

Realme 12 je vybaven baterií o kapacitě 5000mAh s podporou rychlého nabíjení 45W. Plné nabití trvá 65-70 minut. Baterie vydrží až 19 hodin a 15 minut podle testu PCMark. V reálném používání by měla baterie vydržet alespoň 5-6 hodin screen-on time. Při testu přehrávání 4K videa na YouTube při 50% jasu a hlasitosti telefon ztratil 5% kapacity baterie.

Závěrečný verdikt

Ve srovnání s konkurencí Realme 12 zaostává za Redmi Note 13, který nabízí AMOLED displej s vyšším jasem a lepší čipset pro hraní her. Infinix Note 30 nabízí JBL reproduktor s křišťálově čistým zvukem. Realme 12 však nabízí elegantní design, spolehlivý výkon pro běžné použití a dobré kamery pro denní světlo. Baterie poskytuje dlouhou výdrž, což činí Realme 12 dobrou volbou pro ty, kteří dávají přednost výdrži baterie před jinými funkcemi.

Děkujeme společnosti Realme za zapůjčení mobilního telefonu Realme 12.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Realme